Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Slovensko

Pellegrini vystúpil v BR OSN, kritizoval časté vetovanie rezolúcií

Prezident SR na Bezpečnostnej rade OSN. Foto: TASR/AP

Pellegrini pripomenul, že výsledkom rozdelenia v BR OSN je aj vojna na Ukrajine, bezprostredného suseda Slovenska.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
New York 25. septembra (TASR) - Bezpečnostnú radu (BR) OSN oslabujú vnútorné konflikty, časté vetovanie dôležitých rezolúcií, neriešenie prehreškov voči medzinárodnému právu a mocenská politika namiesto mierových snáh. Dôsledkom je oslabenie dôvery členských štátov OSN v schopnosť rady reagovať na krízy vo svete. Uviedol to prezident SR Peter Pellegrini v rámci stredajšej otvorenej diskusie svetových lídrov na pôde Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku, informuje osobitný spravodajca TASR.

Pellegrini pripomenul, že výsledkom rozdelenia v BR OSN je aj vojna na Ukrajine, bezprostredného suseda Slovenska. Došlo k nej "aj napriek tomu, že drvivá väčšina členských štátov OSN opakovane odsúdila pokračujúcu agresiu Ruska", skonštatoval. Nejde pritom o jediný konflikt vo svete, pokračoval Pellegrini a poukázal na situáciu v Páse Gazy, Mali, Mjanmarsku či Sudáne.

Slovenský prezident Peter Pellegrini počas prejavu na 79. zasadnutí Valného zhromaždenia (VZ) OSN v New Yorku 25. septembra 2024.
Foto: TASR/AP


Podľa neho sú v súčasnosti ohrozené zásady medzinárodnej spolupráce, na ktorých stála bezpečnostná architektúra od druhej svetovej vojny. "Bez nich sa medzinárodný poriadok, tak ako ho poznáme, zrúti a skončí v chaose a násilí. Pre Slovensko ako dlhodobého a vytrvalého zástancu multilateralizmu je to neprijateľné," podčiarkol.

Vyzdvihol nevyhnutnosť dodržiavania medzinárodne uznaných štátnych hraníc a kritizoval niektoré krajiny – bez toho, aby ich menoval – za nerešpektovanie OSN či Svetovej obchodnej organizácie. "Veľkí hráči si nesmú len tak robiť, čo sa im hodí," zdôraznil.

"Trpké ponaučenia z minulosti nám hovoria, že odhodlaný agresor sa nedá len tak uchlácholiť," vyhlásil a položil rečnícku otázku, koľko krajín vo svete by v súčasnosti podpísalo Chartu OSN ratifikovanú pred 79 rokmi.



(osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec)