Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Slovensko

Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých pomaly slabne

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

V 26. týždni dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy spolu s peľom tráv z čeľade lipnicovitých.

Banská Bystrica 3. júla (TASR) - Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých v súčasnom kalendárnom týždni pomaly slabne. Pokračuje sezóna slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici s tým, že v najbližšom období sa treba pripraviť na začiatok peľovej sezóny paliny a inváznej ambrózie.

Dodala, že znížená zrážková činnosť a vietor prispievali k celkovému nárastu denných koncentrácií peľu a spór v ovzduší. "Predpokladáme, že peľ tráv v ovzduší dosiahne alergiologicky významné denné koncentrácie najmä na strednom a severnom Slovensku," objasnila. Spomenula, že narastať budú aj denné hladiny peľu pŕhľavovitých a skorocelu. Pomaly začne podľa nej pribúdať aj peľ ďalšieho silného alergénu leta, a to paliny.

V 26. týždni dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy spolu s peľom tráv z čeľade lipnicovitých. Okrem nich sa v ovzduší vyskytoval peľ skorocelu, štiavu, gaštanu, bazy, lipy, mrlíkovitých, mrkvovitých a astrovitých rastlín. "Zachytili sme prvý peľ paliny a ambrózie," zdôraznila Lafférsová. Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv zachytili v Žiline a Banskej Bystrici. Peľ pŕhľavovitých dosiahol najvyššie koncentrácie v Banskej Bystrici, Košiciach a Bratislave.