Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Slovensko

Blanár prijal na ministerstve medailistov z Paríža: Skvelé hodnotenie

Na snímke horný rad zľava výkonný riaditeľ Slovenského paralympijského výboru (SPV) Maroš Čambal, manažérka SPV Veronika Kadáši, tréner Veroniky Vadovičovej Milan Goleňa, predseda ŠTS Para streľby Dušan Malenovský, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) a dolný rad zľava predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš, Peter Lovaš, Veronika Vadovičová a paralympionik Radko Malenovský počas prijatia 10. septembra 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Symbol paralympijských hier dokáže podľa Blanára prekonať aj olympiádu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 10. septembra (TASR) - Minister zahraničných vecí Slovenskej republiky Juraj Blanár privítal na pôde rezortu paralympijských medailistov z Paríža na čele s predsedom Slovenského paralympijského zväzu (SPV) Jánom Riapošom. Obaja na stretnutí zdôraznili dôležitosť olympizmu a jeho mierového posolstva.

Blanár sa v úvode prihovoril medailistom. "Som veľmi rád, že sa tu stretávame po tom, ako som mal možnosť navštíviť Paríž a byť osobne s vami. Dnes už môžeme hovoriť o tom, že je to história, paralympijské hry sa skončili a budeme sa pozerať do budúcnosti. Ale výsledky, ktoré ste dosiahli, hovoria samé za seba. Môžeme skonštatovať, že vaša výprava bola úspešnejšia ako tá prvá, z ktorej sme sa vrátili s jednou olympijskou medailou. Vy ste ich získali päť a to je skvelé hodnotenie, keďže zo 165 krajín ste skončili na 35. mieste," uviedol minister na tlačovej konferencii.

Okrem Riapoša, ktorý vybojoval zlato v stolnotenisovej štvorhre, sa na stretnutí zúčastnili jeho tímový kolega Peter Lovaš, držiteľka jednej zlatej i dvoch strieborných medailí v parastreľbe Veronika Vadovičová a Radoslav Malenovský, s ktorým získala striebro v miešanej súťaži. Spomedzi medailistov chýbal iba paracyklista Jozef Metelka, víťaz stíhacích pretekov na štyri kilometre.

Symbol paralympijských hier dokáže podľa Blanára prekonať aj olympiádu. "OH majú zmysel nielen v spájaní sa v športe, ale aj v tom, že v spájaní je symbolika, aby sa medzi ľuďmi nebojovalo, aby bol mier. Vaše hnutie začalo po 2. svetovej vojne a boli to práve veteráni, ktorí súťažili. Preto si myslím, že dnes je symbolika paralympijských hier omnoho silnejšia," skonštatoval šéf slovenskej diplomacie.

Riapoš zdôraznil dôležitosť inklúzie. "Slovensko získalo v projekte Paríž šesť medailí, nie päť, pretože prestúpením hranice sa stierajú akékoľvek rozdiely, či už sú to rasové, vierovyznania, ale aj tie športové. Reprezentujeme jednu krajinu a vždy sme sa snažili urobiť maximum, aby bola reprezentácia úspešná a na to, samozrejme, potrebujeme aj spoluprácu jednotlivých ministerstiev," skonštatoval päťnásobný paralympijský víťaz a vyzval, aby sa začalo myslieť na nadchádzajúce zimné hry v Taliansku.

K téme mieru pripomenul existenciu rezolúcie OSN, podľa ktorej by sa počas hier nemali odohrávať vo svete žiadne vojenské konflikty. "Paralympizmus vybudovali vojnoví veteráni a sami vieme, že bude veľký problém vzhľadom na otvorené konflikty na Ukrajine, v Rusku, či Palestíne, ako ťažko sa odstraňuje vojna zo sŕdc ľudí, ktorí ju prežijú," dodal Riapoš a na záver pripomenul, že niektorí športovci môžu mať problém nastúpiť proti súperom z krajín, s ktorými ich domovina mala, alebo má konflikt.