Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Plénum posunulo do 2. čítania podporné opatrenia pre vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vojakom by sa mohol podľa novely zvýšiť tiež nárok dodatkovej dovolenky na desať služobných dní po skončení ich vyslania mimo Slovenska.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Podmienky práce vojakov by sa mali upraviť. Vyplýva to z vládnej novely zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu posunuli do druhého čítania. Návrh podľa rezortu obrany, ktoré za úpravou stojí, prispeje k stabilizácii vojenského personálu a zatraktívneniu štátnej služby.

Novela má priniesť viaceré zmeny. Navrhuje sa napríklad v určených rokoch zvýšiť percento z hodnostného platu za roky trvania štátnej služby. Upraviť sa má aj spôsob vyplácania aktivačného príspevku tak, aby motivoval ľudí na vstup do štátnej služby profesionálneho vojaka. Vyplácať sa má vcelku a na začiatku služobnej kariéry vojaka. Navrhuje sa tiež vyplácanie vojakovi v prípravnej štátnej službe k minimálnej mzde stabilizačný príspevok.

Vojakom by sa mohol podľa novely zvýšiť tiež nárok dodatkovej dovolenky na desať služobných dní po skončení ich vyslania mimo Slovenska. Navrhuje sa tiež rozšírenie okruhu profesionálnych vojakov, ktorým možno poskytnúť preventívnu rehabilitáciu. Zaviesť by sa mohol tiež nový druh odmeny, ktorý má podporovať individuálne vzdelávanie vojakov v cudzích jazykoch.