Niektoré ovocie a zelenina napríklad do chladničky nepatria, zvyšky vareného jedla je zas dobré skladovať v spodných poličkách.
Autor TASR
Bratislava 13. augusta (TASR) - Na zníženie plytvania jedlom je dôležité správne skladovanie potravín - niektoré ovocie a zelenina napríklad do chladničky nepatria, zvyšky vareného jedla je zas dobré skladovať v spodných poličkách. V letáku, ktorý preň pripravilo občianske združenie Priatelia Zeme, to odporúča Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.
"Aby potraviny ostali čo najdlhšie čerstvé, uchovávajme ich pri teplote jeden až päť stupňov Celzia. Využívajme rôzne teplotné zóny v chladničke vo svoj prospech a riaďme sa návodom od výrobcu," radí ministerstvo. Pri väčšine chladničiek platí, že vo vrchných poličkách sa majú skladovať syry, vajcia, maslo, v stredných poličkách ostatné mliečne výrobky, údeniny a polotovary. Na spodné poličky je zas vhodné uložiť jedlo, ktoré sa najviac kazí, napríklad zvyšky vareného jedla, mäso a ryby.
Zelenina a ovocie patria do priehradiek v spodnej časti chladničky. "Nie však všetky druhy. Paradajky, banány, mango či citrusové plody je vhodnejšie skladovať mimo chladničky. Zemiaky, mrkvu, petržlen, zeler a uhorky je zas lepšie skladovať v chlade, no nie vo vlhku," vysvetľuje ministerstvo.
Dvere chladničky sú podľa letáka ideálnym miestom na otvorené zaváraniny, kečup, horčicu a nápoje. Potraviny z otvorených balení je vhodné preložiť do uzatvárateľných nádob a do chladničky ich vložiť tak. Výnimkou je len tvrdý syr, ktorý je najlepšie skladovať vo vlhkom obrúsku alebo na tanieri s poklopom špeciálne na syry. V chladničke aj v skrinkách je tiež dôležité umiestňovať novšie potraviny dozadu a staršie dopredu. "Aby sme stihli všetky potraviny včas skonzumovať," dodáva.
Nákupy si ministerstvo odporúča plánovať a kupovať len to, čo človek potrebuje. "Naplánujme si, aké jedlo budeme pripravovať počas týždňa. Potom sa pozrime na svoje domáce zásoby, čo máme a čo nám chýba. Na nákupný zoznam si napíšme len tie potraviny, ktoré potrebujeme," opisuje v letáku ideálny postup. Zbytočne nakupovať do zásoby podľa rezortu nie je potrebné a rodinné balenia je lepšie si rozdeliť so susedmi.
Pri nákupoch je tiež dôležité všímať si dátumy. "Potraviny s krátkym dátumom spotreby nakupujme iba vtedy, ak ich chceme okamžite spotrebovať. Naučme sa rozoznávať dátum spotreby, ktorý označuje, dokedy je potravina bezpečná na konzumáciu, a dátum minimálnej trvanlivosti, ktorý označuje, dokedy si potravina uchováva niektoré špecifické vlastnosti, pričom jej konzumácia je bezpečná aj po tomto dátume," vyzýva envirorezort.
Načaté potraviny je dobré na konci týždňa spotrebovať. "Starší chlieb môžeme nakrájať na tenké plátky, položiť na ne tvrdý syr, dať na desať minút zapiecť na sucho do rúry na 200 stupňov a máme výbornú pochúťku. Prezreté ovocie môžeme použiť do nepečeného jogurtového dezertu s piškótami alebo spraviť výborný mliečny kokteil. Zosušený syr môžeme zapekať. Zvyšky vareného mäsa, údenín, syra môžeme pomlieť s bylinkami a urobiť dobrú nátierku," navrhuje ministerstvo.
"Aby potraviny ostali čo najdlhšie čerstvé, uchovávajme ich pri teplote jeden až päť stupňov Celzia. Využívajme rôzne teplotné zóny v chladničke vo svoj prospech a riaďme sa návodom od výrobcu," radí ministerstvo. Pri väčšine chladničiek platí, že vo vrchných poličkách sa majú skladovať syry, vajcia, maslo, v stredných poličkách ostatné mliečne výrobky, údeniny a polotovary. Na spodné poličky je zas vhodné uložiť jedlo, ktoré sa najviac kazí, napríklad zvyšky vareného jedla, mäso a ryby.
Zelenina a ovocie patria do priehradiek v spodnej časti chladničky. "Nie však všetky druhy. Paradajky, banány, mango či citrusové plody je vhodnejšie skladovať mimo chladničky. Zemiaky, mrkvu, petržlen, zeler a uhorky je zas lepšie skladovať v chlade, no nie vo vlhku," vysvetľuje ministerstvo.
Dvere chladničky sú podľa letáka ideálnym miestom na otvorené zaváraniny, kečup, horčicu a nápoje. Potraviny z otvorených balení je vhodné preložiť do uzatvárateľných nádob a do chladničky ich vložiť tak. Výnimkou je len tvrdý syr, ktorý je najlepšie skladovať vo vlhkom obrúsku alebo na tanieri s poklopom špeciálne na syry. V chladničke aj v skrinkách je tiež dôležité umiestňovať novšie potraviny dozadu a staršie dopredu. "Aby sme stihli všetky potraviny včas skonzumovať," dodáva.
Nákupy si ministerstvo odporúča plánovať a kupovať len to, čo človek potrebuje. "Naplánujme si, aké jedlo budeme pripravovať počas týždňa. Potom sa pozrime na svoje domáce zásoby, čo máme a čo nám chýba. Na nákupný zoznam si napíšme len tie potraviny, ktoré potrebujeme," opisuje v letáku ideálny postup. Zbytočne nakupovať do zásoby podľa rezortu nie je potrebné a rodinné balenia je lepšie si rozdeliť so susedmi.
Pri nákupoch je tiež dôležité všímať si dátumy. "Potraviny s krátkym dátumom spotreby nakupujme iba vtedy, ak ich chceme okamžite spotrebovať. Naučme sa rozoznávať dátum spotreby, ktorý označuje, dokedy je potravina bezpečná na konzumáciu, a dátum minimálnej trvanlivosti, ktorý označuje, dokedy si potravina uchováva niektoré špecifické vlastnosti, pričom jej konzumácia je bezpečná aj po tomto dátume," vyzýva envirorezort.
Načaté potraviny je dobré na konci týždňa spotrebovať. "Starší chlieb môžeme nakrájať na tenké plátky, položiť na ne tvrdý syr, dať na desať minút zapiecť na sucho do rúry na 200 stupňov a máme výbornú pochúťku. Prezreté ovocie môžeme použiť do nepečeného jogurtového dezertu s piškótami alebo spraviť výborný mliečny kokteil. Zosušený syr môžeme zapekať. Zvyšky vareného mäsa, údenín, syra môžeme pomlieť s bylinkami a urobiť dobrú nátierku," navrhuje ministerstvo.