Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Slovensko

Zadržali muža, ktorý vykradol dom hrdinu SNP Vladimíra Strmeňa

Na snímke priamy účastník Slovenského národného povstania (SNP) Vladimír Strmeň. Foto: TASR - Ján Krošlák

Muž s bohatou trestnou minulosťou sa k skutku priznal.

Banská Bystrica 30. augusta (TASR) - Polícia zadržala 30-ročného páchateľa, ktorý vykradol 29. augusta počas osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici dom jedného z posledných žijúcich priamych účastníkov Povstania, 96-ročného Vladimíra Strmeňa. Muž sa k skutku priznal. Informoval o tom v piatok minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a zástupca riaditeľa krajskej polície v Banskej Bystrici Jozef Môcik.

"Pri krádeži, ku ktorej došlo včera (29. 8.) v popoludňajších hodinách, boli odcudzené rôzne veci, prsteň, medaily hodnotné pre pána Strmeňa a finančná hotovosť vo výške 200 eur. Na základe kamerových záznamov, ktoré boli stiahnuté v blízkosti miesta spáchania činu, sa podarilo pracovníkom kriminálnej polície objasniť a stotožniť páchateľa skutku, ktorý bol zadržaný. Na základe priznania tieto veci vydal okrem finančnej hotovosti, ktorú už nemal," uviedol Môcik s tým, že polícia aktuálne vykonáva procesné úkony.

Páchateľ pochádza podľa Môcika z Banskej Bystrice a bol už viackrát súdne trestaný. "Zakaždým išlo o majetkovú trestnú činnosť a už dlhé roky," dodal.

Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu krádeže a prečinu porušovania domovej slobody.

Prezident Peter Pellegrini túto udalosť v piatok na sociálnej sieti označil za hyenizmus a dúfa, že páchateľa stihne spravodlivý trest.

Krádež v dome vojnového veterána počas dňa odsúdil aj minister vnútra, ktorý zdôraznil, že takéto zbabelé činy nebude tolerovať. Poďakoval banskobystrickým kriminalistom, ktorí v krátkom čase dokázali vypátrať páchateľa.






Počas osláv vykradli dom hrdinu SNP, prezident to označil za hyenizmus



Počas celonárodných osláv 80. výročia SNP, ktoré sa konali 29. augusta v Banskej Bystrici, doposiaľ neznámy páchateľ vykradol dom jedného z posledných žijúcich priamych účastníkov Povstania, 96-ročného Vladimíra Strmeňa. Ako potvrdila banskobystrická krajská polícia, v tejto súvislosti začala trestné stíhanie vo veci prečinu krádeže a prečinu porušovania domovej slobody.

Prezident SR Peter Pellegrini to v piatok na sociálnej sieti označil za hyenizmus a dúfa, že páchateľov stihne spravodlivý trest.

"V Banskej Bystrici sa našli hyeny, ktoré využili prítomnosť hrdinu SNP Vladka Strmeňa na celodennom programe. Vlámali sa do jeho domu a odcudzili vzácne a hodnotné veci. Je to odsúdeniahodný, naozaj hnusný zločin. Vyzývam tých, ktorí to urobili, aby našli spôsob, ako mu vrátiť tieto veci, pretože je zvrátené, ak sa niekto vláme počas osláv k jednému z hrdinov, ktorí bojovali za našu slobodu. Hanba vám," uviedol Pellegrini.

Krádež v dome vojnového veterána ostro odsúdil aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Zdôraznil, že takéto zbabelé činy nebude tolerovať.

"Vladimír Strmeň, ktorý sa počas celého svojho života statočne staval na obranu nášho národa, sa stal obeťou hanebného činu. Niekto sa opovážil vniknúť do jeho bytu, ukradnúť mu finančnú hotovosť a cenné vyznamenania, ktoré sú symbolom jeho odvahy a oddanosti. Páchateľ týmto nechutným činom pošpinil jeho domov a odkaz, za ktorý pán Strmeň bojoval," reagoval minister s tým, že podobné konanie je absolútne neprijateľné a bude rázne vyšetrené.

Hneď po oznámení polícia na miesto činu vyslala operatívne jednotky a hliadky, aby čo najskôr zadržala páchateľa. "Vzhľadom na skutočnosť, že prípad je v štádiu vyšetrovania, podrobnejšie informácie zverejníme, keď to procesná situácia dovolí," uviedla polícia na sociálnej sieti.

Zároveň sa obracia so žiadosťou o pomoc na občanov, ktorí 29. augusta zaregistrovali na Cintorínskej ulici v Banskej Bystrici pohyb podozrivých osôb alebo vozidiel, aby to oznámili na čísle 158.