Vážnym stavom sa dá predchádzať jednoduchšie, ako sa zdá.
Autor TASR
Bratislava 10. augusta (TASR) - Dostatočný pitný režim pomáha predchádzať kolapsom z tepla, preto treba piť priebežne a nečakať na pocit smädu. V súvislosti s vysokými horúčavami, ktoré sa majú v sobotu vyskytnúť najmä na juhozápadnom Slovensku, na to upozornila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.
Vysoké teploty podľa záchranárov predstavujú záťaž na každý organizmus, najohrozenejší sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR je dôležité konzumovať nápoje, ktoré doplnia tekutiny, soli a ďalšie látky stratené nadmerným potením. Vhodné sú preto minerálne vody s obsahom sodíka do 100 miligramov na liter, bylinkové a ovocné čaje alebo šťavy.
Nápoje by, naopak, mali obsahovať čo najmenej cukru (do šiestich percent), pretože ten zvyšuje pocit smädu. Nevhodný je tiež alkohol, ktorý zvyšuje produkciu tepla v organizme. Ideálne nie sú ani príliš studené nápoje. "Teplotu nápojov odporúčame v rozmedzí 12 až 15 stupňov Celzia," dodali hygienici.
Ak sa už nemožno vyhnúť pobytu vonku, OS ZZS odporúča nezabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. "Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu kontaktujeme tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať," uviedla Krčová.
Vysoké teploty podľa záchranárov predstavujú záťaž na každý organizmus, najohrozenejší sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR je dôležité konzumovať nápoje, ktoré doplnia tekutiny, soli a ďalšie látky stratené nadmerným potením. Vhodné sú preto minerálne vody s obsahom sodíka do 100 miligramov na liter, bylinkové a ovocné čaje alebo šťavy.
Nápoje by, naopak, mali obsahovať čo najmenej cukru (do šiestich percent), pretože ten zvyšuje pocit smädu. Nevhodný je tiež alkohol, ktorý zvyšuje produkciu tepla v organizme. Ideálne nie sú ani príliš studené nápoje. "Teplotu nápojov odporúčame v rozmedzí 12 až 15 stupňov Celzia," dodali hygienici.
Ak sa už nemožno vyhnúť pobytu vonku, OS ZZS odporúča nezabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. "Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu kontaktujeme tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať," uviedla Krčová.