Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Počet ľudí so syndrómom vyhorenia rastie, dôvodom je aj digitalizácia

Ilustračné foto. Foto: TASR

Nárast poistencov so syndrómom vyhorenia zaznamenali všetky tri zdravotné poisťovne na Slovensku.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Na Slovensku rastie počet ľudí so syndrómom vyhorenia. Vyplýva to z dát, ktoré pre TASR poskytli všetky tri zdravotné poisťovne. Podľa psychológa a riaditeľa Inštitútu stresu v Trnave Karola Kováča je jedným z dôvodov digitalizácia.

"Výskyt syndrómu vyhorenia v rôznych profesiách má vzrastajúci trend. Jeden z dôvodov je digitalizácia. Digitálne technológie nám umožňujú pracovať odkiaľkoľvek, čím sa stráca hranica medzi prácou a súkromným životom. Neustále narastajú pracovné nároky. Pandémia rovnako prispela k zvýšeniu stresu a pracovného vyčerpania, čo bolo viditeľné najmä v zdravotníctve," uviedol odborník pre TASR.

Nárast poistencov so syndrómom vyhorenia zaznamenali všetky tri zdravotné poisťovne na Slovensku. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) ich v roku 2020 evidovala 83, v roku 2021 105, v roku 2022 161 a v roku 2023 176. V Dôvere ich bolo v roku 2020 74, ďalší rok ich bolo 106, v roku 2022 190 a vlani 200. V Union ZP v roku 2020 evidovali 18 ľudí so syndrómom vyhorenia, v roku 2021 44, v 2022 37 a vlani 49.

Pacientov so syndrómom vyhorenia však môže byť podľa zdravotných poisťovní ešte viac. "Môžu mať rôzne súvisiace zdravotné problémy (problémy so spaním, depresie, tráviace problémy a podobne), s ktorými navštívia lekára, no ak nie sú vykázané pri tejto diagnóze, z dát zdravotnej poisťovne sa to nedá identifikovať," ozrejmila pre TASR Zuzana Žiaková z oddelenia komunikácie VšZP.

Syndróm vyhorenia je podľa Kováča stav fyzického a emocionálneho vyčerpania súvisiaci s prácou, ktoré je sekundárnym dôsledkom dlhodobého pracovného stresu. Charakterizujú ho pocity vyčerpania, zvýšená duševná vzdialenosť od práce alebo pocity negativizmu, cynizmu súvisiace s prácou, rovnako pocit neefektívnosti či nedostatku úspechu. Medzi ďalšie príznaky patrí strata motivácie, znížený pracovný výkon, zhoršené vzťahy, zanedbávanie seba samého, posadnutosť prácou, nespokojnosť, bolesti hlavy či žalúdočné problémy. "Pri pokročilejších štádiách je častá izolácia alebo znížená interakcia s rodinou a priateľmi," dodal.