Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Slovensko

P. Žiga prijal českého ministra zahraničných vecí J. Lipavského

Na snímke zľava minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) počas plenárneho rokovania počas plenárneho rokovania na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí v Bratislave 18. júna 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podpredseda parlamentu deklaroval v rámci spolupráce na úrovni národných parlamentov záujem rozvíjať expertný dialóg medzi výbormi.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. júna (TASR) - Bilaterálne vzťahy a ich rozvoj, spolupráca na úrovni národných parlamentov, ale aj možnosti rozšírenia spolupráce oboch štátov boli témami utorkového stretnutia podpredsedu Národnej rady (NR) SR Petra Žigu a ministra zahraničných vecí ČR Jana Lipavského. TASR o tom informovali z Odboru komunikácie s médiami a verejnosťou kancelárie NR SR.

"Česká republika zostáva naším najbližším susedom, prirodzeným partnerom a spojencom v širokom spektre tém, a to bez ohľadu na politické zloženie parlamentov či vlád na Slovensku či v Česku," uviedol Žiga. Zároveň v súvislosti s rozvojom vzťahov medzi oboma štátmi zdôraznili potrebu nielen udržať, ale aj zintenzívniť kontakt na úrovni národných parlamentov a vlád.

Podpredseda parlamentu deklaroval v rámci spolupráce na úrovni národných parlamentov záujem rozvíjať expertný dialóg medzi výbormi. "Vzájomná inšpirácia pri tvorbe legislatívy, koordinácia v témach ako čerpanie finančných prostriedkov z Európskej únie, nedostatok pracovnej sily alebo nelegálna migrácia sú aktuálne výzvy, ktoré nám parlamentný dialóg môže napomôcť zvládnuť," ozrejmil.

Tiež sa zhodli na spolupráci na nepolitickej úrovni, ako napríklad pri výmene informácií v oblasti informatiky či umelej inteligencie a rozšírenie spolupráce na úrovni kultúry.