Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

OPATRNE: Poľadovica hrozí na celom Slovensku, na horách je veterno

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na vietor upozorňujú meteorológovia v okrese Poprad, platí do 15.00 h.

Bratislava 31. januára (TASR) - Poľadovica hrozí v piatok ráno na celom území Slovenska. Výstraha prvého stupňa platí do 10.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webovej stránke.

Na vietor upozorňujú meteorológovia v okrese Poprad, platí do 15.00 h. Veterno je aj v horských oblastiach Oravy, Kysúc, Liptova, Turca, Horehronia i Spiša. SHMÚ očakáva v polohách nad 1500 metrov miestami výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo rýchlosť 38 až 44 metrov za sekundu.

Situáciu na cestách ovplyvňuje sneženie i poľadovica



Horský priechod Donovaly je pre silné sneženie uzavretý pre vozidlá nad desať metrov. Na cestách v okrese Trenčín je poľadovica. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Silný dážď, prípadne hmla obmedzuje dohľadnosť na 100 metrov v lokalitách Piešťany, Zavar, Zeleneč, Čataj, Dedova jama, Vlčkovce, Považská Teplá, Zvolenská Slatina, Detva, Hričovské Podhradie, Predmier, Sliač a
Lučatín.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Dušan Hein



Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý. Výnimkou sú horské priechody Huty, Herlianske Sedlo, Dobšiná, Besník, Veľké Pole a Cukmantel, kde sa na vozovkách nachádza kašovitý až utlačený sneh.

Cestári zasahujú vo viacerých okresoch Košického kraja, obmedzenia nehlásia


Na cestách v správe Košického samosprávneho kraja (KSK) nie sú hlásené žiadne obmedzenia, cesty sú vlhké a na horských priechodoch sa môže nachádzať kašovitá vrstva snehu do dvoch centimetrov. TASR o tom informovala hovorkyňa KSK Anna Terezková s tým, že v službe je momentálne 61 kusov techniky. Cestári zasahujú v okresoch Košice-okolie, Trebišov, Rožňava a Spišská Nová Ves.

Správa ciest KSK podľa jej slov počas noci zo štvrtka (30.1.) na piatok začala s preventívnym posypom soľným roztokom. „V noci bolo v teréne 38 kusov techniky, ktoré preventívne posypali zhruba 700 kilometrov ciest, prevažne hlavných ťahov. Najviac výjazdov bolo v noci v okolí Sobraniec, kde začalo slabo snežiť už okolo polnoci,“ povedala Terezková.

Vzhľadom na vývoj počasia zároveň upozorňuje vodičov, aby prispôsobili jazdu stavu vozovky.