Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Slovensko

Policajný prezident Solák: Bombové hrozby sú kybernetickým útokom

Na snímke policajný prezident Ľubomír Solák. Foto: TASR Jaroslav Novák

Solák dodal, že na Slovensku v utorok neboli nahlásené hrozby.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 10. septembra (TASR) - Bombové hrozby na školách, letiskách či úradoch sú kybernetickým útokom. Po rokovaní brannobezpečnostného výboru parlamentu to v utorok vyhlásil policajný prezident Ľubomír Solák. Výbor o téme rokoval v utajenom režime. Ľudia sa podľa šéfa polície môžu cítiť bezpečne.

"Ja som informoval výbor o aktuálnom stave vyšetrovania. To, čo mi teda možnosti dovoľujú, s tým, že bližšie by som sa nevyjadroval," vyhlásil policajný prezident.

Solák dodal, že na Slovensku v utorok neboli nahlásené hrozby. Zdôraznil, že polícia rieši oznamy a incidenty, nie je garantom kybernetickej ochrany daných objektov. Na komplexnej ochrane sa musia podieľať aj ďalšie bezpečnostné zložky štátu.

Policajný prezident neodpovedal na otázky o medializovaných informáciách o komunikácii s údajným autorom hrozieb. "K tomu sa nebudem vyjadrovať," odpovedal na otázku, či slovenská polícia s autorom hrozieb komunikuje. Solák to odôvodnil prebiehajúcim vyšetrovaním.

Predseda výboru Tibor Gašpar (Smer-SD) potvrdil, že policajný prezident poslancov informoval o prebiehajúcich procesoch vo vyšetrovaní. Solák podľa neho priblížil detaily vyšetrovania. "Ak niekto tvrdí, že by teraz nebol spokojný s poskytnutou informáciou, tak nehovorí pravdu," vyhlásil.

Gašpar konkretizoval, že do objasňovania hrozieb sú zapojené viaceré bezpečnostne zložky štátu. Spomenul napríklad Národný bezpečnostný úrad či Národné bezpečnostné analytické centrum. Slovenské orgány podľa neho spolupracujú so zahraničnými inštitúciami.

Poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Krúpa (SaS) si myslí, že takéto hrozby sú prejavom hybridnej vojny. "Česká republika zverejnila informácie, že tieto útoky pravdepodobne prichádzajú z Ruskej federácie, tuto sme o tom mali diskusiu. Pochádzajú z iného časového pásma, ale teda akože nebolo to ani potvrdené, ani vyvrátené," vyhlásil Krúpa.

Dodal, že na Slovensku chýba strategická komunikácia a vysvetľovanie občanom, čo hybridné hrozby a kybernetické útoky sú. Hybridným hrozbám sa podľa Krúpu štát nedokáže postaviť.