Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 15. september 2024Meniny má Jolana
< sekcia Slovensko

VIDEO: Policajti odovzdali ministrovi vnútra petíciu

Na snímke sprava príslušník PZ SR Štefan Birmon odovzdáva petíciu s podpismi nespokojných policajtov ministrovi vnútra SR Matúšovi Šutajovi Eštokovi počas protestu nespokojných policajtov pred MV SR v Bratislave 3. septembra 2024. Foto: TASR - Dano Veselský

Najväčším problémom podľa jeho slov čelia policajti na základných útvaroch, kde majú priamy kontakt s verejnosťou.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 3. septembra (TASR) - Policajti odovzdali v utorok ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi (Hlas-SD) petíciu, v ktorej žiadali zlepšenie finančných aj pracovných podmienok. Petíciu podpísalo 800 policajtov. Minister vnútra pripomenul, že o podmienkach s policajtmi komunikuje. Rovnako avizoval, že medzi priority rezortu vnútra zaradí zvyšovanie platov policajtov. Nemyslí si, že hrozí kolaps v polícii.

Iniciátor petície, policajt Štefan Birmon, upozornil, že aktuálne podalo výpoveď približne 1100 policajtov s tým, že ich nemá kto nahradiť. Jednorazový 5000-eurový príspevok a 100-eurový príspevok na bývanie považuje Birmon za nedostatočné. Upozornil aj na to, že problém s nedostatkom policajtov pretrváva už niekoľko rokov. "Ono ani nie je veľmi problém v tom, koľko dalo výpovede, ale to, že neprišli za nich ďalší kolegovia, a toto trvá kontinuálne už niekoľko rokov," vysvetlil Birmon.



Najväčším problémom podľa jeho slov čelia policajti na základných útvaroch, kde majú priamy kontakt s verejnosťou.

S odvolaním sa na štatistiky minister ozrejmil, že v súčasnosti je odchod policajtov nižší ako medzi rokmi 2020 až 2023. V súvislosti s platovými podmienkami policajtov pripomenul, že od 1. septembra im bol zvýšený príspevok na bývanie o 100 eur.