Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Slovensko

STE OHĽADUPLNÍ? Preveria reakciu vodičov na signál bielej palice

Snímka z Dňa bielej palice na križovatke Mýtna - Tabaková ulica 15. októbra 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Naubauer

Aktivita sa bude konať na 41 priechodoch po celom Slovensku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 15. októbra (TASR) - Hliadky dopravnej polície v spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) budú v utorok sledovať, ako vodiči zareagujú na signál bielej palice. Aktivita sa bude konať na 41 priechodoch po celom Slovensku. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovala PR manažérka ÚNSS Eliška Fričovská a zástupcovia Prezídia Policajného zboru (PPZ).

"Som veľmi rada, že práve 15. októbra si môžeme pripomenúť Svetový deň bielej palce, ktorý hovorí o tom, že biela palica je nenahraditeľným pomocníkom v živote ľudí so zrakovým postihnutím. Tento deň si pripomína komunita nevidiacich a slabozrakých po celom svete," uviedla Fričovská.

Cieľom kontroly je zdôraznenie významu bielej palice pre osoby, ktoré túto pomôcku používajú pri pohybe v cestnej premávke. "Preventívne aktivity sú kľúčové v snahe minimalizovať riziká a zabezpečiť lepšiu orientáciu a bezpečnosť týchto zraniteľných osôb na našich cestách," informoval riaditeľ odboru dopravnej polície PPZ Juraj Tlacháč.

Na snímke vľavo riaditeľ dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Juraj Tlacháč a vpravo PR manažérka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska Eliška Fričovská počas tlačovej konferencie ku dňu Dopravno-preventívnej aktivite Deň bielej palice 15. októbra 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Naubauer


Signál, že nevidiaci chodec má záujem prejsť cez priechod je jednoznačný. Nevidiaci zodvihne bielu palicu do výšky pása a drží ju v tejto polohe asi tri až päť sekúnd. "Vodič by mal zastať a takéhoto chodca by mal pustiť cez priechod. Poprosím netrúbiť na ľudí so zrakovým postihnutím, pretože oni nevedia vyhodnotiť, že vy sa ich snažíte popchnúť, aby išli cez cestu, práve pre nich je to signál, že si mávajú dať pozor a zostanú na tom priechode stáť, takisto na nich neblikať, pretože oni to nevidia," upozornila vodičov Fričovská.

Tlacháč zároveň vyzval účastníkov cestnej premávky, aby v jesennom období používali reflexné prvky a tým zvýšili svoju bezpečnosť. "Za deväť mesiacov tohto roka eviduje dopravná polícia 653 dopravných nehôd s účasťou chodcov, pri ktorých došlo k usmrteniu 39 chodcov, z ktorých piati boli usmrtení priamo na priechode pre chodcov," dodal.