Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Slovensko

Polícia: Pri parkovaní na hubách sa riaďte dopravnými predpismi

Na snímke hríb v obci Ochodnica, okres  Kysucké Nové Mesto, v nedeľu 1. októbra 2017. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Vodič, ktorý sa vzdiali od vozidla, musí auto zamknúť a nenechávať pootvorené okná.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Polícia upozorňuje hubárov, aby sa riadili pri parkovaní dopravnými predpismi a značkami. Najčastejšími porušeniami bývajú, že vodiči parkujú na nepovolených miestach alebo zasahujú do cesty. TASR o tom informovala Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

"Častým porušením pri presune do prírody za zberom húb je zastavenie alebo státie motorovým vozidlom na nepovolených miestach, ktoré nie sú na to určené," uviedla Hrabovská. Vodiči by nemali zastaviť a stáť s vozidlami na cestnej alebo verejne prístupnej zeleni, ak to nie je určené dopravnou značkou.

Zaparkované vozidlá by nemali zasahovať do cesty a tvoriť prekážku v neprehľadnej zákrute. "Rovnako pozor, aby ste nezaparkovali motorové vozidlo pred vjazdom na cestu z miesta mimo cesty a neprekážali tak prejazdu iným vodičom," doplnila.

Vozidlo je v prípade státia nutné bezpečne odstaviť. V jesennom období, za zníženej viditeľnosti, môže byť nesprávne zaparkované vozidlo a nepozorné vystupovanie a nastupovanie z neho príčinou vzniku dopravnej nehody.

Vodič, ktorý sa vzdiali od vozidla, musí auto zamknúť a nenechávať pootvorené okná. "Netvorte vaším vozidlom prekážku a nebráňte tak pri výjazde zo zaparkovaného miesta na cestnú komunikáciu iným vodičom, ktorí sa chcú s hubárskou nádielkou bezproblémovo presunúť späť domov," dodala hovorkyňa.

Pri opustení vozidla by si v ňom vodiči nemali nechávať cennosti ako mobil, doklady alebo kľúče. Podľa slov Hrabovskej, ak ostanú na viditeľnom mieste, neujdú pozornosti potenciálneho páchateľa, ktorý sa môže vlámať do motorového vozidla.