Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Slovensko

Podnikateľov prepravujúcich zbrane a strelivo čakajú nové povinnosti

Ilustračné foto Foto: TASR

Službu sledovania prepráv strelných zbraní a streliva sprístupnia všetkým podnikateľom realizujúcim prepravy.

Bratislava 28. júna (TASR) - Polícia pripomína nové povinnosti pre podnikateľov, ktorí prepravujú zbrane a strelivo. Vyplývajú z časti novely zákona o strelných zbraniach a strelive účinnej od 1. júla. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

"Ak podnikatelia realizujú cestnú prepravu, ktorá zahŕňa viac ako 100 kusov zbraní alebo viac ako 200.000 kusov streliva, vzniká im povinnosť vybaviť dopravný prostriedok prepravujúci zbrane a strelivo zariadením, ktoré umožňuje nepretržité sledovanie jeho pohybu Policajným zborom. Počas celej prepravy na území Slovenskej republiky musí byť toto zariadenie prihlásené do systému sledovania prepravy," priblížila hovorkyňa.

Najneskôr do konca roka 2023 má fungovať Informačný systém sledovania prepráv strelných zbraní a streliva (IS SPZ) v pilotnej (obmedzenej) prevádzke. "Po ukončení pilotnej prevádzky, najneskôr od 1. januára 2024, vznikne podnikateľom povinnosť registrácie v IS SPZ a realizácie ďalšej komunikácie s Policajným zborom prostredníctvom IS SPZ, a to pri všetkých prepravách podľa paragrafu 47 zákona o zbraniach a strelive," vysvetlila Bárdyová.

Polícia od systému očakáva výrazné uľahčenie komunikácie podnikateľov s Policajným zborom a komplexnú evidenciu agendy prepráv strelných zbraní a streliva. Podnikatelia tiež majú získať nástroje na sledovanie svojich prepráv a ďalšie nástroje uľahčujúce prácu s agendou, napríklad vytváranie prehľadov, exporty zoznamov žiadostí, oznámení o preprave či položiek prepráv.

Registrácia v systéme - module AVL už počas pilotnej prevádzky je povinná pre poskytovateľov GPS služieb, ktorí budú zabezpečovať prenos údajov GPS polohy dopravného prostriedku pri sledovaných prepravách. "Zároveň im vniká povinnosť nastaviť API rozhranie svojho softvéru tak, aby bola zabezpečená komunikácia s IS SPZ počas sledovania prepravy," doplnila hovorkyňa.

Polícia prosí počas pilotnej prevádzky IS SPZ podnikateľov o trpezlivosť, najmä pri vypisovaní a zasielaní tlačiva "oznámenie o preprave zbraní a streliva", ktoré je dostupné vo formáte editovateľného pdf.

Službu sledovania prepráv strelných zbraní a streliva sprístupnia všetkým podnikateľom realizujúcim prepravy. Polícia predpokladá, že podnikatelia budú mať záujem o službu nepretržitého sledovania aj na tzv. "dobrovoľnej báze".

Bližšie informácie sú zverejnené na webe Ministerstva vnútra SR.