Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Slovensko

Posilneniu občianskej spoločnosti má pomôcť akčný plán

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Akčný plán počíta napríklad s posilnením možnosti financovania mimovládok zo súkromných zdrojov aj s novými formami súkromného financovania, ako je napríklad rozvoj individuálneho darcovstva.

Bratislava 1. marca (TASR) - Štát chce posilniť rozvoj občianskej spoločnosti na Slovensku, zefektívniť financovanie mimovládnych neziskových organizácií (MNO), posilniť princípy partnerstva verejnej správy a mimovládiek, otvoreného vládnutia, dobre spravovanej spoločnosti a udržateľného rozvoja. Vyplýva to z Akčného plánu Koncepcie rozvoja občianskej spoločnosti na Slovensku na roky 2017-2018, ktorý dnes schválila vláda.

Akčný plán počíta napríklad s posilnením možnosti financovania mimovládok zo súkromných zdrojov aj s novými formami súkromného financovania, ako je napríklad rozvoj individuálneho darcovstva. Má to má viesť k posilneniu filantropie ako významného prvku rozvoja občianskej spoločnosti. "Táto snaha by priniesla aj znížený tlak na čerpanie verejných financií a podporu viaczdrojového financovania MNO," konštatuje sa v materiáli.

Aktuálna legislatíva nemotivuje darcov poskytovať vlastné, súkromné zdroje v prospech neziskového sektora. "Je preto potrebné analyzovať legislatívne možnosti na podporu individuálneho darcovstva a na prípadné zavedenie nových foriem financovania všeobecne prospešných aktivít zo súkromných zdrojov," píše sa v akčnom pláne. K zvýšeniu transparentnosti neziskového sektora a kvality služieb poskytovaných neziskovými organizáciami má zase prispieť vybudovanie Otvoreného informačného systému MNO.

Na Slovensku tiež chýba systematický nezávislý finančný mechanizmus z verejných zdrojov na podporu MNO a aktivít zameraných na obhajobu verejného záujmu a stráženie demokracie. "Takéto organizácie a aktivity občianskej spoločnosti môžu prispievať najmä k tvorbe efektívnejších verejných politík, k lepšiemu hospodáreniu štátu, zníženiu korupcie, k väčšej transparentnosti najmä pri nakladaní s verejnými finančnými prostriedkami, k lepšej ochrane základných ľudských práv a slobôd, vymožiteľnosti práva a prístupu k spravodlivosti," pripomína sa v materiáli. Pozornosť sa má preto venovať vytvoreniu stabilných podmienok pre mimovládky a ich aktivity tak, aby mohli fungovať efektívne.

Akčný plán, ktorý predložili minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) a splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Martin Giertl, bol tvorený participatívne s predstaviteľmi mimovládiek, akademickej obce a zástupcov verejnej správy.