Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Poslanci nepodporili zmeny v zákone o mene a priezvisku

Rokovanie NRSR. Foto: TASR Jaroslav Novák

Podľa navrhovanej úpravy by sa manželia mohli volať napríklad Peter Drábik Lehotský a Soňa Drábik Lehotská a ich deti by mohli mať spoločné priezvisko Drábik Lehotský/Drábik Lehotská.

Bratislava 27. júna (TASR) - Osoby, uzatvárajúce manželstvo, si nebudú môcť vybrať spoločné priezvisko zložené z priezvisk oboch snúbencov. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok odmietli novelu zákona o mene a priezvisku, ktorú predložili poslankyne z klubu PS. Uzákoniť tiež chceli, aby si ženy mohli vybrať priezvisko bez koncovky slovenského prechyľovania bez ohľadu na ich národnosť a potrebu jej deklarácie.

"Navrhovaná zmena zákona o mene a priezvisku a ďalších súvisiacich predpisov sa zameriava na odstraňovanie problémov a znevýhodnení, vyplývajúcich z praxe," deklarovali predkladateľky.

Podľa navrhovanej úpravy by sa manželia mohli volať napríklad Peter Drábik Lehotský a Soňa Drábik Lehotská a ich deti by mohli mať spoločné priezvisko Drábik Lehotský/Drábik Lehotská. Určiť dieťaťu priezvisko zložené z priezvisk oboch rodičov chcú poslankyne umožniť aj v prípade nezosobášených rodičov. V súčasnosti môže mať dieťa priezvisko len po jednom z rodičov.

Osobám, ktoré uzatvorili manželstvo alebo iný riadne osvedčený vzťah, napríklad registrované partnerstvo, v súlade s právnym poriadkom iného štátu, navrhujú umožniť zosúladiť si prijaté priezvisko s priezviskom evidovaným matrikou na Slovensku.