Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Slovensko

Poslanci odmietli novelu k náborovým príspevkom pre sestry

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Poslanci navrhovali, aby sa príspevok vyplácal jednorazovo v zariadeniach ambulantnej aj ústavnej zdravotnej starostlivosti.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 27. júna (TASR) - Náborový príspevok pre sestry a pôrodné asistentky vo výške osemnásobku minimálnej mzdy sa nezavedie. Rovnako sa nezavedie ani náborový príspevok pre praktické sestry - asistentky vo výške päťnásobku minimálnej mzdy. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok odmietli novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a zdravotníckych pracovníkoch. Zmenu cez ňu chceli presadiť poslanci Peter Stachura a František Majerský (obaja KDH).

Poslanci navrhovali, aby sa príspevok vyplácal jednorazovo v zariadeniach ambulantnej aj ústavnej zdravotnej starostlivosti. Vyplácaný mal byť až po splnení niekoľkých podmienok, ako napríklad uzavretie pracovného pomeru po dobu najmenej troch rokov vrátane a nástup do zamestnania v zdravotníckom zariadení v kalendárnom roku, v ktorom získal zamestnanec odbornú spôsobilosť.

Zmenu odôvodňovali potrebou zlepšiť situáciu s nedostatkom sestier a motivovať absolventov zdravotníckych škôl pracovať v slovenských zdravotníckych zariadeniach.