Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Poslanci sa v závere venovali novele o ochrane prírody z dielne SNS

Na snímke pohľad na poslancov v rokovacej sále 12. septembra 2024. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Predkladatelia chcú novelou okrem iného presadiť, aby bolo v území s druhým stupňom ochrany možné jazdiť alebo stáť s motorovým vozidlom aj na účelovej ceste a existujúcej prístupovej poľnej ceste.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 13. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere tretieho rokovacieho dňa 19. schôdze venovali novele zákona o ochrane prírody a krajiny z dielne koaličných poslancov za SNS. Tá má priniesť úpravy pri jazde v chránených územiach.

Predkladatelia chcú novelou okrem iného presadiť, aby bolo v území s druhým stupňom ochrany možné jazdiť alebo stáť s motorovým vozidlom aj na účelovej ceste a existujúcej prístupovej poľnej ceste. Navrhli tiež vypustenie zákazu používania záprahového vozidla, najmä voza, koča alebo saní na pozemkoch za hranicami zastavaného územia obce. Zmenami chcú poslanci za SNS odstrániť "neprimerane prísne a obmedzujúce zákazy" pre obyvateľov, odbremeniť orgány štátnej správy od zbytočnej administratívnej záťaže aj posilniť práva vlastníkov nehnuteľností v chránených územiach.

Opozícia návrh skritizovala. Poslankyňa Tamara Stohlová (PS) ho v diskusii označila za zásadnú ranu pre slovenskú prírodu. Upozornila okrem iného na to, že v prípade schválenia úpravy pribudne v prírode počet motorových vozidiel. To bude mať podľa nej negatívny vplyv na lesy, zver či ľudí. Myslí si tiež, že novela je amnestiou pre štátneho tajomníka envirorezortu Filipa Kuffu, ktorý mal podľa jej slov jazdiť na štvorkolke v chránených územiach.

Poslanec a jeden z predkladateľov Milan Garaj (SNS) jej kritiku odmietol. Upozornil na prísne zákazy pre obyvateľov vidieka. "My chceme otvoriť krajinu pre obyvateľov Slovenska, nie zavádzať platené turnikety na vstup," podotkol v pléne parlamentu.

Poslanci sa do lavíc vrátia v utorok (17. 9.). Rokovať by podľa programu mali o viacerých legislatívnych úpravách z dielne ministerstva životného prostredia. Na utorok ráno je naplánovaná aj mimoriadna schôdza NR SR k bezpečnostnej situácii na Slovensku, ktorej zvolanie iniciovala skupina opozičných poslancov na čele s Jurajom Krúpom (SaS).