Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Slovensko

Poslanci sa vrátili k diskusii o zmenách v AVF

Na snímke ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) počas rokovania NRSR. Foto: TASR - Jakub Kotian

Z návrhov zmien v AVF vyplýva, že o poskytnutí financií na podporu audiovizuálnej kultúry nemá po novom rozhodovať riaditeľ Audiovizuálneho fondu, ale rada.

Bratislava 28. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v piatok napoludnie vrátili k diskusii o zmenách v Audiovizuálnom fonde (AVF). Viacero výročných správ o činnosti niektorých inštitúcií presunuli z programu schôdze na septembrové rokovanie parlamentu. Zmeny odsúhlasili v piatkovom hlasovaní.

Diskusiu o novele zákona o AVF poslanci opätovne otvorili v druhom čítaní vo štvrtok (27. 6.) podvečer. Prihlásených je ešte vyše 30 rečníkov. Z návrhov zmien v AVF vyplýva, že o poskytnutí financií na podporu audiovizuálnej kultúry nemá po novom rozhodovať riaditeľ Audiovizuálneho fondu, ale rada. Počet členov rady sa má zvýšiť na 13, pričom piati majú byť menovaní priamo ministrom kultúry.

Na septembrovú schôdzu, ktorá by sa mala začať 10. septembra, presunuli z programu 15. schôdze napríklad správu o činnosti verejného ochrancu práv, komisára pre deti, komisára pre osoby so zdravotným postihnutím a Úradu na ochranu oznamovateľov, ako aj výročnú správu Národného preventívneho mechanizmu.

Poslanec Gábor Grendel (klub Slovensko, Za ľudí, KÚ) sa v pléne pri hlasovaní pýtal, ako plánuje koalícia sfunkčniť výbor na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby po odvolaní jeho predsedníčky Márie Kolíkovej (SaS). Podpredseda snemovne Peter Žiga (Hlas-SD) avizoval, že čoskoro o tom budú informovať.