Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Slovensko

Poslanci Smeru a SNS podali návrh na odvolávanie M. Šimečku

Na snímke podpredseda NRSR Michal Šimečka (Progresívne Slovensko). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Huliak verí, že poslanci Hlasu-SD za odvolanie Šimečku zahlasujú, hoci nepridali svoje podpisy pod návrh.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 5. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR za Smer-SD a SNS podali vo štvrtok návrh na odvolanie šéfa PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR. Mimoriadna schôdza k odvolávaniu by sa mala konať do siedmich dní od podania návrhu. Inicioval ho premiér Robert Fico (Smer-SD). Vyčíta Šimečkovi prepojenie nadácií, ktoré získali peniaze od štátu, na jeho rodinných príslušníkov, ako sú strýko, mama či partnerka.

"V prvom rade ide o prijímanie štátnych dotácií blízkymi osobami Michala Šimečku, ktoré sú priamo v príbuzenskom pomere cez dve občianske združenia v období 2020 až 2024, keď mal podľa nás priamy vplyv na poskytovanie dotácií týmto subjektom," povedal na tlačovej konferencii podpredseda parlamentu Tibor Gašpar (Smer-SD), ktorý návrh podal spolu s Rudolfom Huliakom (SNS). Gašpar hovoril aj o podozreniach z nezákonného postupu pri ovplyvňovaní procesu prideľovania štátnych dotácií a odvoláva sa na audit, ktorý prezentovalo ministerstvo spravodlivosti.

Šéf PS tiež podľa návrhu zneužíva protesty proti ministrom, ktorí vedú rezorty kultúry či spravodlivosti, čo sú rezorty, v ktorých Šimečkova rodina podľa koalície "stráca finančné zázemie". Ďalším dôvodom na odvolanie Šimečku je podľa Gašpara to, že jeho otec je spoluakcionár média, ktoré označil za "protivládne" a je podľa neho politicky aktívne v prospech PS. Vidí v tom narušenie základnej politickej súťaže. Gašpar tiež kritizuje verejné vystupovanie šéfa PS. Jeho rétorika a vedenie opozičnej politiky sú podľa Gašpara "naďalej konfrontačné do takej miery, že môže eskalovať napätie v spoločnosti".

Huliak verí, že poslanci Hlasu-SD za odvolanie Šimečku zahlasujú, hoci nepridali svoje podpisy pod návrh. Predstavitelia Hlasu-SD opakovane hovoria, že Šimečka by mal z postu odstúpiť sám.

Šimečka tvrdí, že premiér útokmi na neho a jeho rodinu odvádza pozornosť od skutočných problémov Slovenska. Upozorňuje, že všetky nadácie a občianske združenia, ktoré Fico a koalícia spomínajú, čerpali dotácie dávno predtým, ako vstúpil do politiky. Šimečka doplnil, že PS nikdy nevládlo, a teda nikdy nemalo dosah na prerozdeľovanie dotácií.