Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Poslanci z PS neuspeli s novelou Trestného zákona

Na snímke podpredseda parlamentu Michal Šimečka (PS) počas rokovania 15. schôdze Národnej rady SR 27. júna 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Poslanci potrebu zmien odôvodňovali nárastom útokov voči osobám pracujúcim vo verejnom priestore.

Bratislava 27. júna (TASR) - Poslanci za PS neuspeli s novelou Trestného zákona. Navrhovali v nej rozšíriť kategóriu osôb pri trestnom čine spáchanom z osobitného motívu. Návrh vo štvrtkovom hlasovaní odmietla Národná rada (NR) SR.

Zmeny navrhované poslancami PS mali umožniť medzi trestné činy spáchané s osobitným motívom zaradiť aj trestné činy spáchané voči osobe alebo skupine osôb na základe toho, že ide o obrancov ľudských práv, ľudí pracujúcich v médiách či iné povolania, pre ktoré sa ľudia stávajú terčom rôznych útokov.

Poslanci potrebu zmien odôvodňovali nárastom útokov voči osobám pracujúcim vo verejnom priestore. "Doplnenie tohto kritéria je v súčasnosti nevyhnutné, keďže dochádza k zvýšenému počtu útokov na ľudí, ktorí aktívne vystupujú vo verejnom priestore a venujú sa ochrane a presadzovaniu ľudských práv, vrátane novinárov, občianskych aktivistov a iných. Tieto osoby sú terčmi útokov práve z dôvodu svojho povolania, respektíve svojej činnosti či afiliácie, a cieľom týchto útokov je ich 'umlčať', zastaviť ich pôsobenie vo verejnom živote či ich zastrašiť," uviedli.