Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Slovensko

VIDEO: PS, SaS a KDH sa nezúčastnia na hlasovaní k odvolávaniu Šimečku

Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NRSR) Michal Šimečka (PS) počas mimoriadneho zasadnutia parlamentu o jeho odvolaní vo štvrtok 12. septembra 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

O návrhu bude parlament rokovať až do úplného skončenia diskusie, teda v prípade potreby aj po 19.00 h. Hlasovať o návrhu bude na najbližšom hlasovaní aktuálnej riadnej 19. schôdze NR SR.

Bratislava 12. septembra (TASR) - V pléne Národnej rady (NR) SR sa vo štvrtok ráno začala mimoriadna schôdza k návrhu na odvolanie Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu parlamentu. Iniciovali ju koaliční poslanci za Smer-SD a SNS.

O návrhu bude parlament rokovať až do úplného skončenia diskusie, teda v prípade potreby aj po 19.00 h. Hlasovať o návrhu bude na najbližšom hlasovaní aktuálnej riadnej 19. schôdze NR SR.

Návrh na odvolanie Šimečku podali 5. septembra poslanci za koaličný Smer-SD a SNS. Odvolať ho chcú pre podozrenia z čerpania štátnych dotácií osobami, ktoré sú mu blízke, i podozrenia z manipulácie pri prideľovaní dotácií. Vyčítali mu tiež organizáciu protestov proti vedeniu rezortov kultúry a spravodlivosti, v ktorých podľa nich Šimečkova rodina stráca finančné zázemie.

Šimečka vníma návrh na jeho odvolanie ako pomstu za dobrú opozičnú prácu. Kritiku odmietol. Tvrdí, že na jeho odvolanie tlačí premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý útokmi na neho a jeho rodinu odvádza pozornosť od skutočných problémov Slovenska. Upozornil, že všetky nadácie a občianske združenia, ktoré Fico a koalícia spomínajú, čerpali dotácie dávno predtým, ako vstúpil do politiky.

Z. Plevíková: Na odvolanie podpredsedu parlamentu Šimečku sú vážne dôvody



Na odvolanie Michala Šimečku (PS) z funkcie podpredsedu parlamentu existujú vážne dôvody. Skonštatovala to poslankyňa Národnej rady (NR) SR Zuzana Plevíková (Smer-SD) v diskusii počas mimoriadnej schôdze k návrhu na Šimečkovo odvolanie. Opakovane poukázala na podozrenia z čerpania štátnych dotácií blízkymi Šimečku.

"Po odvolaní podpredsedu Michala Šimečku má opozícia plné právo navrhnúť nového podpredsedu. A my to stále opakujeme. (...) Na základe faktov, ktoré tu odzneli, a skôr neobhajoby Michala Šimečku celý poslanecký klub Smer-SD rázne zahlasuje za odvolanie predsedu PS Michala Šimečku z postu podpredsedu NR SR. Chcem apelovať aj na ostatných poslancov parlamentu, aby za jeho odvolanie zahlasovali," poznamenala.

Poslankyňa tiež odmietla tvrdenia o tom, že vládna koalícia zasieva zlo do spoločnosti. Myslí si, že tak robí práve opozícia. Poukázala pritom na opozičné protesty.

V diskusii k odvolávaniu Šimečku by malo vystúpiť ešte vyše 40 písomne prihlásených rečníkov. Po nich bude možné prihlásiť sa ešte ústne.

Gröhling: Mimoriadna schôdza k odvolávaniu Šimečku je absurdná



Mimoriadna schôdza k odvolávaniu Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu Národnej rady (NR) SR je absurdná. V pléne parlamentu to počas diskusie k návrhu na Šimečkovo odvolanie povedal poslanec a predseda SaS Branislav Gröhling. SaS pokladá odvolávanie Šimečku za útok na demokratické princípy.

"Za to množstvo volebných období som zažil množstvo schôdzí a čítal som si argumenty a popis, prečo vlastne mimoriadna schôdza je a nenašiel som tam skutočný dôvod, prečo prichádza k odvolaniu podpredsedu NR SR," poznamenal Gröhling. Podľa vlastných slov si vydedukoval, že premiér Robert Fico (Smer-SD) sa zľakol ľudí, ktorí protestovali na námestí.

Vo svojom vystúpení skritizoval vládu za 11 mesiacov jej pôsobenia. Mimoriadnou schôdzou chcel Fico prekryť neschopnosť svojich ministrov, tvrdí opozičný poslanec. "Pre mňa sú tieto schôdze dôležité, aby sme si povedali, že skutočný dôvod, prečo táto schôdza vlastne je, že chcete prekryť babráctvo," skonštatoval Gröhling.

F. Mikloško: Šimečkovo odvolávanie je nekultúrne a nedemokratické



Odvolávanie Michala Šimečku (PS) z funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR je nekultúrne a nedemokratické. Skonštatoval to poslanec Národnej rady (NR) SR František Mikloško (KDH) v diskusii počas mimoriadnej schôdze k návrhu na Šimečkovo odvolanie. Odmietol tvrdenia koalície na margo Šimečkovej rodiny.

"Michal Šimečka sa stal podpredsedom NR SR po volebných politických dohodách všetkých strán, ktoré sa v septembrových voľbách 2023 dostali do parlamentu. Návrh na jeho nedemokratické a nekultúrne odvolávanie sa nesie v atmosfére hlúpeho osočovania celej jeho rodiny," povedal.

Poslanec odmietol útoky na margo Šimečkovej rodiny. Upozornil na prekrúcanie histórie. Vyzdvihol prácu a prínos pre krajinu rodinných príslušníkov Šimečku. Poukázal na to, že Milan Šimečka, starý otec odvolávaného podpredsedu parlamentu, bol významným predstaviteľom disentu. Mikloško v diskusii tiež ocenil činnosť Nadácie Milana Šimečku, ktorú koalícia kritizuje v súvislosti s čerpaním dotácií. Zároveň skritizoval, že odvolávanie Šimečku navrhol koaličným poslancom premiér Robert Fico (Smer-SD).

A. Danko víta jednotu koalície pri odvolávaní M. Šimečku


Poslanci za koaličnú SNS dúfajú, že parlament v hlasovaní odvolá Michala Šimečku (PS) z funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR. Uviedol to líder národniarov a podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS) s tým, že Šimečka musí pre podozrenia pri čerpaní štátnych dotácií jeho blízkymi osobami na poste skončiť. Ocenil jednotu koalície pri tejto veci.



Na snímke podpredseda NRSR Andrej Danko (SNS) počas 19. schôdze NRSR v Bratislave 10. septembra 2024.
Foto: TASR - Dano Veselý


"Chcel by som oceniť, že sme zatiaľ v koalícii jednotní. Hlas-SD síce absolvoval tie svoje pravidelné 'tanečky' z hľadiska komunikácie, ale na konci dňa sa Hlas-SD pridáva k odvolaniu," poznamenal na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Danko zopakoval dôvody, pre ktoré podľa neho musí odvolávaný podpredseda parlamentu skončiť. "Mám pocit, že Šimečka nechápe, v čom ako podpredseda NR SR zlyhal a v čom sú podozrivé skutočnosti pri čerpaní peňazí z Fondu na podporu umenia (FPU)," skonštatoval. Myslí si, že poslanci za opozičné PS, ktorého je Šimečka predsedom, robili pri schvaľovaní novely o FPU v parlamente účelové obštrukcie. Chceli podľa jeho slov oddialiť čas a zabezpečiť, aby sa ich blízke osoby dostali k čerpaniu dotácií.



Šéf SNS zároveň deklaroval, že by podporil prípadnú nomináciu Františka Mikloška (KDH) na pozíciu podpredsedu NR SR namiesto Šimečku. "Verím, že v utorok o jedenástej pán Šimečka odovzdá kanceláriu pánovi Mikloškovi," dodal.

Poslanec Rudolf Huliak (SNS) zároveň odmietol vyjadrenia opozície v súvislosti s čerpaním dotácií jeho blízkymi. Predseda parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS) sa zase ohradil voči tvrdeniam v súvislosti s dotáciami pre vydavateľstvo, ktorého bol šéfom.

PS, SaS a KDH sa nezúčastnia na hlasovaní k odvolávaniu Šimečku


Poslanci Národnej rady (NR) SR za opozičné PS, SaS a KDH sa nezúčastnia na hlasovaní o návrhu na odvolanie Michala Šimečku (PS) z funkcie podpredsedu parlamentu. Avizoval to predseda poslaneckého klubu PS Martin Dubéci.

Na snímke dole uprostred podpredsedaa Národnej rady SR Tibor Gašpar (Smer-SD) reční počas mimoriadneho zasadnutia Národnej rady SR o odvolaní podpredsedu parlamentu Michala Šimečku (PS) 12. septembra 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


"Hlasovanie bude najskôr v utorok (17. 9.). Na základe rokovacieho poriadku to musí byť tajná voľba. Za poslanecké kluby PS, SaS a KDH môžem povedať, že sa na tejto tajnej voľbe nezúčastníme," poznamenal na štvrtkovej tlačovej konferencii.



Poslanecký klub PS nebude v prípade odvolania Šimečku podľa slov Dubéciho na aktuálnej schôdzi navrhovať iného kandidáta na post podpredsedu NR SR. "O ďalšom postupe budeme následne informovať," dodal.

Priebeh schôdze označil za frašku. "Táto schôdza absolútne stráca energiu. Je absolútne zrejmé, že tu nie sú poslanci vládnej koalície, ktorí majú chuť sa postaviť za tento návrh alebo vystupovať v rozprave," podotkol. Opozícia bude podľa neho počas schôdze poukazovať na zlyhania súčasnej vládnej koalície. Predpokladá, že diskusia bude trvať do noci, keďže parlament si odhlasoval, že bude rokovať až do jej úplného skončenia.

Odvolávanie Šimečku z postu skritizovali aj zástupcovia KDH a SaS. Poslanec a líder kresťanských demokratov Milan Majerský to vníma ako pošliapavanie zaužívaného práva najsilnejšej opozičnej strany na miesto podpredsedu parlamentu. "Štvrtková schôdza, ktorej sme svedkami, nie je o Michalovi Šimečkovi. Štvrtková schôdza je o pošliapavaní demokracie a právneho štátu," povedal.

Poslanec a predseda SaS Branislav Gröhling odvolávanie označil za absurdné. "Hlavný dôvod je, že premiér Robert Fico (Smer-SD) sa zľakol. Reálne sa zľakol, že ľudia začínajú vidieť neschopných ministrov jeho vlády," skonštatoval. V tejto súvislosti opätovne skritizoval vládny kabinet za nečinnosť a neriešenie aktuálnych problémov.

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu Šimečku z postu podpredsedu parlamentu sa začala vo štvrtok ráno. Návrh na odvolanie podali poslanci za koaličný Smer-SD a SNS. Odvolať ho chcú pre podozrenia z čerpania štátnych dotácií osobami, ktoré sú Šimečkovi blízke, i podozrenia z manipulácie pri prideľovaní dotácií. Šimečka kritiku odmietol. Návrh na odvolanie označil ako pomstu za dobrú opozičnú prácu.

Poslanecký klub Slovensko sa nezúčastní na hlasovaní k odvolávaniu Šimečku



Poslanecký klub Slovensko, Za ľudí, KÚ sa nezúčastní na hlasovaní k odvolávaniu Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu Národnej rady (NR) SR. Vo svojom vystúpení v pléne parlamentu to uviedol poslanec Igor Matovič (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Hnutie sa podľa neho nikdy nespolčí a nebude kolaborovať s mafiou.

Na snímke poslanec Národnej rady (NR) SR Igor Matovič (hnutie Slovensko).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


"Nech si hlasujú, ako chcú. Keď si Šimečku upiekli, nech si ho aj zjedia," podotkol Matovič. Odvolanie Šimečku je podľa neho stratégia premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ako vyhrať ďalšie voľby. "Fico veľmi dobre vie, že v budúcich voľbách vyhrá vtedy, keď bude strašiť Progresívnym Slovenskom a ideológiou, ktorú zastáva," skonštatoval opozičný poslanec.

"Progresívci" sú podľa Matoviča mimoriadne úspešní v čerpaní dotácií. Vníma, že všetko, čo Smer-SD o dotáciách pre Šimečkovu rodinu vraví, nie je lož. Jedným dychom však dodal, že dotačný systém vznikol za Ficovej vlády. "Systém podpory a 'nacucnutia' sa na verejné zdroje spustil Fico za svojej samovlády, čiže sa nemôže vyhovárať na nejakého koaličného partnera," povedal Matovič. Je podľa neho podlé, ak Fico niekomu vyčíta, že fungoval v systéme, ktorý stvoril.

Matovič zároveň PS poradil, aby prestali hrať na seba a pomohli v ďalších voľbách ostatným demokratickým stranám. Taktiež im odporúča, aby zo svojho programu vymazali zámer preplácať tajné potraty mladistvým dievčatám bez vedomia ich rodičov. Okrem iného skonštatoval, že opozičné protesty PS bez verejného tlaku a požiadaviek nemajú výsledok.

Šimečka: Koalícia sa namiesto riešenia problémov venuje osobnej pomste


Koalícia sa namiesto riešenia problémov venuje iba osobnej pomste. Skonštatoval to Michal Šimečka (PS) v pléne Národnej rady (NR) SR počas mimoriadnej schôdze, na ktorej čelí odvolávaniu z postu podpredsedu parlamentu. Dôvody, pre ktoré ho chcú koaliční poslanci odvolávať, odmietol.

Na snímke vľavo podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NRSR) Michal Šimečka (PS) reční počas mimoriadneho zasadnutia parlamentu o jeho odvolaní vo štvrtok 12. septembra 2024 v Bratislave. Vpravo podpredseda NRSR Tibor Gašpar (Smer-SD).
Foto: TASR - Pavel Neubauer


"Ja sa vám, koalícia a premiér, čudujem, že s týmto vôbec prichádzate, lebo škodíte sami sebe. Všetkým voličom, aj vašim, ukazujete, že kašlete na ich problémy. Tie sú vám ukradnuté. Riešite iba osobnú pomstu. Venujete sa politikárčeniu, keď nám pomaly krajina padá na hlavu," poznamenal.

Za iniciátora jeho odvolávania označil premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Šimečka zopakoval, že na mimoriadnej schôdzi chcú opoziční poslanci poukázať na aktuálne problémy. On sám hovoril o rozpadávaní štátu. "Po 4600 dňoch, čo je strana Smer-SD a premiér pri moci, má Slovensko štvrtú najnižšiu životnú úroveň z celej Európskej únie," podotkol. Poukázal na to, že takmer milión ľudí v SR je ohrozených chudobou. "Namiesto toho tu budeme strácať čas debatou o nejakých grantoch, výzvach a mojej rodine," dodal.



Podpredseda NR SR Šimečka opakovane odmietol dôvody pre jeho odvolanie. Odsúdil útoky na jeho rodinu v súvislosti s čerpaním dotácií. Ich prácu vyzdvihol. Poukázal na to, že všetky spomínané nadácie či občianske združenia čerpali dotácie dávno predtým, ako vstúpil do politiky. "Väčšina grantov sa udelila v čase, keď vládol Smer-SD," skonštatoval. Namietal aj tvrdenia o podozrení z manipulácie pri prideľovaní dotácií. "Aj ten váš audit konštatuje, že nedošlo k žiadnemu konfliktu záujmov," odkázal koalícii.

Zároveň sa označil za vždy férového podpredsedu parlamentu. "Nikdy som nevyužíval funkciu predsedajúceho, aby som škodil koalícii alebo pomáhal opozícii," podotkol. Deklaroval, že v politickej opozičnej práci bude pokračovať bez ohľadu na výsledok jeho odvolávania. Má podľa vlastných slov ambíciu poraziť v ďalších parlamentných voľbách Smer-SD. "Pán premiér, som ten, ktorý vás vo voľbách porazí," uzavrel.

Gašpar: Šimečka nemôže vykonávať funkciu podpredsedu NRSR nezávisle a zodpovedne


Michal Šimečka nemôže vzhľadom na podozrenia a zistenia vykonávať funkciu podpredsedu Národnej rady (NR) SR zodpovedne, nezávisle, nestranne a v súlade s najvyššími etickými a právnymi štandardmi. Uviedol to poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD), ktorý predstavil odôvodnenie návrhu na odvolanie Šimečku v pléne NR SR.

Na snímke podpredsedaa Národnej rady SR Tibor Gašpar (Smer-SD) reční počas mimoriadneho zasadnutia Národnej rady SR o odvolaní podpredsedu NRSR Michala Šimečku (PS) 12. septembra 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


"Táto funkcia vyžaduje od verejného činiteľa nielen odborné schopnosti, ale aj vysokú mieru integrity a oddanosti verejnému záujmu, čo v prípade podpredsedu NR SR Michala Šimečku je vážne spochybnené vzhľadom na množstvo skutočností, ktoré sú v súčasnej dobe predmetom verejnej a mediálnej diskusie," priblížili koaliční poslanci v návrhu.

Gašpar poukázal na prijímanie štátnych dotácii blízkymi osobami Šimečku v rokoch 2020 až 2024. Dotáciu vo výške 676.077 eur dostala podľa poslanca Nadácia Milana Šimečku. V správnej rade nadácie pôsobí Šimečkov strýko Peter Šimečka. Gašpar pokračoval, že v občianskom združení (OZ) Projekt Fórum, kde je jediným štatutárnym orgánom Marta Šimečková, získalo prostredníctvom štátnych dotácií 314.917 eur. Šimečkova partnerka Soňa Ferienčíková je zase jediným štatutárnym orgánom OZ BOD.Y. Združenie získalo cez štátne dotácie 190.007 eur, tvrdí koaličný poslanec.

"Finančné príspevky získali subjekty v čase, keď mal Michal Šimečka ako predseda politickej strany Progresívne Slovensko priamy vplyv na rozhodovacie procesy pri prideľovaní konkrétnych štátnych dotácií," skonštatovali koaliční poslanci v návrhu na odvolanie.



Pre podozrenia z nezákonného postupu a ovplyvňovania procesu prideľovania štátnych dotácií vykonalo ministerstvo spravodlivosti audit prideľovania dotácií mimovládnym organizáciám. Zo zverejnených čiastkových informácií je podľa koaličných poslancov zrejmé, že poskytovanie dotácií bolo nastavené netransparentne a do procesov posudzovania bolo subjektívne zasahované.

Gašpar vo svojom vystúpení poukázal aj na opozičné protesty. Tvrdí, že Šimečka zneužil právo občanov zhromažďovať sa na ochranu financovania svojej rodiny. Protestujúcich podľa neho zámerne neinformoval, že z ministerstva spravodlivosti a kultúry jeho rodina získala viac ako milión eur.

Šimečkovi zároveň vyčítajú aj jeho vyjadrenia na protestoch. "Často používa jazyk, ktorý zhoršuje konflikty a prispieva k polarizácii verejnej diskusie. Takéto správanie je v priamom rozpore s úlohami verejného činiteľa, ktorý by mal prispievať k posilňovaniu dôvery verejnosti v štátne inštitúcie a k podpore spoločenskej súdržnosti," uviedli poslanci v návrhu. Rozhodnutie o odvolaní Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu by bolo podľa nich silným signálom, že parlament je odhodlaný dodržiavať najvyššie etické normy a princípy právneho štátu.