Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Slovensko

Pôsobenie Ministerstva obrany SR by mal upraviť nový štatút

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo obrany SR na Kutuzovovej ulici v Bratislave. Foto: TASR Jaroslav Novák

Účinnosť štatútu ministerstva sa navrhuje dňom jeho schválenia vládou.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 29. júna (TASR) - Pôsobenie Ministerstva obrany (MO) SR by mal upraviť nový štatút. Podľa rezortu reflektuje na prijaté legislatívne zmeny, napríklad v kompetenciách rezortu v oblasti obchodovania s položkami s dvojakým použitím. Umožňuje tiež ministerstvu zriaďovať materské školy vzhľadom na finalizáciu výstavby rezortnej škôlky. Návrh štatútu je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"Cieľom štatútu ministerstva je v súlade s programovým vyhlásením vlády Slovenskej republiky zefektívnenie činnosti rezortu ministerstva obrany, čo môže prispieť k dosiahnutiu jeho vyššej miery flexibility a výkonu práce v dynamicky sa meniacom bezpečnostnom prostredí a potvrdiť zmeny zákonnej úpravy na úrovni štatútu ministerstva," uviedol predkladateľ.

Ako priblížilo ministerstvo, v štatúte sa upravujú kompetencie v oblasti obchodovania s položkami s dvojakým použitím, s určenými výrobkami, ktorých držba sa obmedzuje z bezpečnostných dôvodov, a s výrobkami obranného priemyslu. Doplniť sa majú aj zmenené názvy ústredných orgánov štátnej správy.

"Súčasne boli v štatúte ministerstva precizované články tak, aby reflektovali na zmeny aj v ďalších všeobecne záväzných právnych predpisoch, a aby bola umožnená úprava organizačnej štruktúry Ministerstva obrany SR podľa súčasných potrieb," dodal rezort.

Účinnosť štatútu ministerstva sa navrhuje dňom jeho schválenia vládou.