Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 20. október 2024Meniny má Vendelín
< sekcia Slovensko

Pošta vydá novú známku k 100. výročiu horolezeckého spolku JAMES

Poštová známka „Šport: 100. výročie horolezeckého spolku JAMES“ Foto: Slovenská pošta

Motívom prítlače FDC obálky je tzv. lezecké skóre, grafické znázornenie pohybu horolezca po skalnej stene.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Slovenská pošta vydá v piatok (13. 8.) poštovú známku Šport: 100. výročie horolezeckého spolku JAMES. Nominálna hodnota známky bude 0,65 eura. Jej inaugurácia je naplánovaná na Majláthovej chate na Popradskom plese. TASR o tom informovala Jana Lukáčová, vedúca odboru komunikácie a marketingu Slovenskej pošty.

"Motívom poštovej známky je detail inštalácie sochy Štefana Papča 'Bivak' na stene Lomnického štítu," približuje Lukáčová. Poštová známka pritom pripomína výročie horolezeckého spolku, ktorý združuje záujemcov o všetky druhy horolezeckých aktivít, od halového lezenia a boulderingu po zdolávanie najvyšších hôr planéty.

Známka má rozmery 26,5 krát 33,9 milimetra. Technikou ofsetu v kombinácii so serigrafiou ju vytlačila spoločnosť Tiskárna Hradištko. S poštovou známkou vydajú aj obálku prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 13. 8. 2021 a domicilom mesta Bratislava. Motívom prítlače FDC obálky je tzv. lezecké skóre, grafické znázornenie pohybu horolezca po skalnej stene. Motív FDC zobrazuje systém horolezeckých značiek.