Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Slovensko

Pošta vydala známku k 200. výročiu expresnej dostavníkovej pošty

Logo slovenskej pošty. Foto: TASR - Pavol Zachar

Motívom poštovej známky je rýchlovoz Maximiliána Ottenfelda, ktorý premával na diaľkových linkách v 19. storočí, uviedla hovorkyňa.

Bratislava 19. mája (TASR) - Slovenská pošta vydala v piatok poštovú známku k 200. výročiu pravidelnej expresnej dostavníkovej pošty z Bratislavy do Viedne. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Poštová známka má rozmery 44,1 krát 26,5 milimetra vrátane perforácie. "Motívom poštovej známky je rýchlovoz Maximiliána Ottenfelda, ktorý premával na diaľkových linkách v 19. storočí," uviedla hovorkyňa. Jej nominálna hodnota je 1,40 eura.

Súčasne s poštovou známkou vydala Slovenská pošta obálku prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 19. mája 2023 a domicilom mesta Bratislava. "Motívom FDC je dobová litografia stvárňujúca poštový rýchlik so štvorzáprahom koní. Motívom FDC pečiatky je erb habsburskej pošty," dodala Dorčáková.

Autorkou výtvarného návrhu poštovej známky, prítlače na FDC a FDC pečiatky je Marianna Žálec Varcholová. Autorom rytiny je Ľubomír Žálec.