Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 24. november 2024Meniny má Emília
< sekcia Slovensko

Potravinári: Označovanie Prosecco je povolené len vínam z Talianska

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zákazníkovi podľa ŠVPS predajcovia však v skutočnosti ponúknu len pohár bublinkového vína v cene pravého Prosecca, ak nie aj drahšie.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Označovanie šumivého vína pojmom "Prosecco" v zmysle platnej legislatívy EÚ a SR je povolené len vínam s chráneným označením pôvodu pre presne zadefinované geografické územia v Taliansku, s presne definovaným výrobným postupom a vyrobeným z odrody Glera. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR v súvislosti s podvodným predajom tzv. čapovaného Prosecca.

"Niektoré slovenské reštauračné zariadenia, bary, predajne sudových vín, ale aj mnohé predajné stánky na rôznych jarmokoch či gastrofestivaloch našich obcí a miest uvádzajú vo svojej ponuke ako súčasný módny hit a veľké lákadlo pre okoloidúcich milovníkov vína tzv. čapované Prosecco," spresnili veterinári.

Zákazníkovi podľa ŠVPS predajcovia však v skutočnosti ponúknu len pohár bublinkového vína v cene pravého Prosecca, ak nie aj drahšie. Ide však o víno, ktoré mnohokrát ani nevidelo Taliansko, dokonca ani nepochádza z jeho vychýrenej oblasti Prosecco ako skutočného rodiska a domova tohto vína, tvrdí ŠVPS.

"Výrobca za toto mnohokrát nemôže, víno od výrobcu nasýtené s oxidom uhličitým (CO2) a naplnené do KEG nerezových alebo plastových sudov so správnym označením na štítku suda ako 'sýtené perlivé víno' sa na pulte predajní ako zázrakom premení na svetoznáme Prosecco," vysvetlila veterinárna správa.

Podobný podvod podľa veterinárov nastane, keď sa priamo v Taliansku u domácich výrobcov nakúpia, dovezú a predávajú na trhu SR vína v plastových tlakových nádobách objemu asi 20 až 25 litrov.

ŠVPS zdôraznila, že takéto vína vyrobené z odrody Glera aj keď sú vyrobené v oblasti Prosecco, môžu byť označené výrobcom len ako Frizzante víno bez zemepisného označenia. "To znamená perlivé víno s prírodnou cestou získaným CO2, ale znova sa tento vinársky produkt na našom trhu nemôže označovať pojmom Prosecco," podčiarkla veterinárna správa.

Skutočného podvodu hrubého kalibru sa podľa veterinárov dopúšťajú tí obchodníci, ktorí ponúkajú takto označené vína v KEG alebo plastových nádobách spotrebiteľom vo výčapoch a reštauráciách, ale často aj renomované firmy na rôznych internetových stránkach.

Tí, ktorí nakúpia pri plnom vedomí sýtené alebo perlivé víno z veľkoskladov a hneď ho pre zákazníka premenujú na "čapované Prosecco", sa podľa ŠVPS často pritom nehanbia hrdiť svojou vysokou someliérskou odbornosťou a skúsenosťami s dodávateľmi a výrobcami priamo v Taliansku, pričom takéto nesprávne a zavádzajúce označenie uvádzajú aj na svojich stránkach, rôznych vývesných tabuliach alebo pred svojimi prevádzkami.

"Upozorňujeme preto všetkých dovozcov, distribútorov, obchodníkov a predajcov na každom stupni obchodného reťazca, že spomínané metódy tohto typu predaja sú hrubým porušovaním platnej legislatívy EÚ a aj zákona o vinohradníctve a vinárstve. Zo strany oddelenia kontroly vína ŠVPS sú takéto predaje zastavované a sú ukladané sankcie," dodala veterinárna správa.