Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Povolenie na prevádzku malo na konci týždňa 182 kúpalísk

Ružinovské kúpalisko Delfín 19. júla 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Miroslav Košírer

V prevádzke je aj 13 prírodných kúpalísk s neorganizovanou rekreáciou. Ďalších 64 vodných plôch má vyhovujúcu kvalitu vody.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Povolenie na prevádzku malo na konci 32. týždňa 182 umelých kúpalísk a 544 bazénov. V prevádzke je aj 13 prírodných kúpalísk s neorganizovanou rekreáciou. Ďalších 64 vodných plôch má vyhovujúcu kvalitu vody. V aktualizačnej správe o stave prírodných a umelých kúpalísk o tom informovali z odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

ÚVZ pre prekročenie medznej hodnoty mikrobiologických ukazovateľov neodporúča kúpanie sa v lokalitách Ružín - prítoky (prítok Hornádu), Vodná nádrž (VN) Duchonka (Malá pláž) a Laborec Humenné. Na VN Ružín (Počkaj Beach a SKI), Ružín - prítoky (prítok Hnilca) zistili hygienici prekročenie limitnej hodnoty ukazovateľa chlorofyl-a, čo môže znamenať pre kúpajúcich sa zdravotné riziko.

Na Štrkovisku Čaňa, Štrkovisku Gbely Adamov a rekreačnej oblasti Gazárka Šaštín-Stráže bolo zaznamenané významné prekročenie zdravotne významných biologických ukazovateľov. "Kúpanie predstavuje akútne nebezpečenstvo a zvýšené zdravotné riziko pre kúpajúcich sa," zdôraznili hygienici.

Na plážovom kúpalisku Jazero v Košiciach ÚVZ neodporúča kúpanie pre citlivé populačné skupiny, ako sú deti, alergici a osoby s oslabeným imunitným systémom z dôvodu zvýšených hodnôt ukazovateľov cyanobaktérie a chlorofyl-a. "U dospelých zdravých osôb sa táto kvalita vody na kúpanie považuje za prípustnú," dodali hygienici.

V okresoch B. Bystrica a Brezno sa na kúpanie využíva 16 sezónnych bazénov



V okresoch Banská Bystrica a Brezno sa aktuálne na kúpanie využíva 16 sezónnych bazénov, z toho tri sú určené len pre ubytovaných hostí v dvoch hoteloch a penzióne v Mýte pod Ďumbierom a v Bystrej. V rámci aktualizácie stavu prírodných a umelých kúpalísk v Banskobystrickom a Breznianskom okrese za 32. týždeň to v piatok uviedol Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

"Prevádzkovatelia sezónnych bazénov, v ktorých bola pri odberoch vzoriek vody stanovená zvýšená hodnota voľného chlóru, vykonávajú technické opatrenia na jej zníženie ihneď po upozornení pracovníkmi RÚVZ. Vyhovujúca kvalita vody v starom plaveckom bazéne na plážovom kúpalisku v Banskej Bystrici bola po vykonaných opatreniach na jej zlepšenie zo strany prevádzkovateľa obnovená," konštatoval RÚVZ. Na plážovom kúpalisku je v prevádzke päť bazénov.

Ako RÚVZ doplnil, 5. augusta vykonal štátny zdravotný dozor odber vzoriek vody z bazénov pri spomínaných hoteloch a penzióne, ako aj na verejnom kúpalisku Jasenie. Výsledky ešte nemá k dispozícii.

"V bazénoch na letnom kúpalisku v Podbrezovej bola zrealizovaná výmena vody. Jazero na Krpáčove je vhodné na kúpanie aj napriek zníženej priehľadnosti vody. To nepatrí medzi zdravotne významné ukazovatele kvality vody na kúpanie," dodal RÚVZ.