Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Slovensko

POZOR: Asociácia varuje pred nekalými praktikami pri prepoisťovaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Upozornila, že podvodníci často využijú situáciu na podpis zmeny zdravotnej poisťovne pri poskytnutí iných, napríklad finančných služieb či nezáväzného prieskumu.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Asociácia zdravotných poisťovní (ASP) SR upozorňuje na nekalé praktiky pri prepoisťovaní. Upozornila, že zdravotné poisťovne už zaevidovali prvé pokusy o podvod. Pripomína, že zmena zdravotnej poisťovne musí byť dobrovoľným rozhodnutím a apeluje na ľudí, aby boli obozretní.

"Zmena zdravotnej poisťovne musí byť vaším slobodným rozhodnutím. Ak zmenu zvažujete, dobre sa informujte a vyberte si služby tej poisťovne, ktorej programy sú pre vás a vašu rodinu najviac užitočné. Overte si tiež, či má nová poisťovňa zmluvy s lekármi alebo zariadeniami, ktoré navštevujete alebo sa chystáte navštevovať," radí výkonná riaditeľka ASP SR Dajana Petríková.

Upozornila, že podvodníci často využijú situáciu na podpis zmeny zdravotnej poisťovne pri poskytnutí iných, napríklad finančných služieb či nezáväzného prieskumu. "Preto si vždy riadne prečítajte, čo podpisujete," odporučila. V istých prípadoch sú tiež podľa nej ľudia prepoistení bez svojho vedomia. "Preto nikdy neposkytujte svoje osobné údaje, ako sú rodné číslo, číslo občianskeho preukazu, bez overenia dôveryhodnosti osoby alebo inštitúcie, ktorá ich požaduje. Takisto si preverte účel poskytnutých údajov," zdôraznila Petríková.

Ozrejmila, že prepoistiť sa možno bezpečne aj online prostredníctvom oficiálnych webových stránok poisťovní. "Vyhýbajte sa podozrivým e-mailom, telefonátom a webovým stránkam. Ak máte pochybnosti, kontaktujte svoju aktuálnu alebo novú poisťovňu priamo prostredníctvom oficiálnych kontaktov," radí.

Riaditeľka asociácie dodala, že v prípade podvodného prepoistenia môžu ľudia vziať prihlášku späť do 31. októbra. "Približne mesiac po vašom prepoistení vás bude kontaktovať vaša pôvodná aj nová poisťovňa," doplnila.