Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 4. október 2024Meniny má František
< sekcia Slovensko

Pozrite si nominácie na cenu CE ZA AR 2023

Víťazné dielo v kategórii občianske a priemyselné budovy CE ZA AR 2022 - ZÁHRADNÉ CENTRUM PLANTEX Foto: CE ZA AR

Medzi 21 najlepšími dielami slovenských architektov sa tentoraz ocitli aj dve realizácie zo zahraničia.

Bratislava 27. júna (OTS) - Slovenská komora architektov už po 22. raz oceňuje to najkvalitnejšie zo súčasnej slovenskej architektúry prostredníctvom ceny CE ZA AR. Členovia a členky medzinárodnej poroty sa aj tentoraz snažili vyzdvihnúť nielen estetickú kvalitu a trvácnosť realizácií, ale dbali aj na ich energetickú a sociálnu udržateľnosť. Ich prístup odzrkadľuje aj motto ročníka: #spoluvarchitektúre.

Do ocenenia CE ZA AR bolo prihlásených 95 diel zrealizovaných podľa návrhu slovenských architektov a archi- tektiek. Porota navštívila 28 z nich počas 1600 km dlhej cesty naprieč Slovenskom a susedným Českom. Okrem toho sa detailne zoznámila s dvomi dielami slovenských architektov, ktoré nemohla navštíviť osobne. Z vybrala 21 nominácií v šiestich kategóriách. Zaujímavosťou tohto ročníka je, že dve z týchto diel sa nachádzajú mimo územia Slovenska a ďalšie bolo možné vidieť iba počas niekoľkých dní v rámci letného hudobného festivalu.
Tak ako v uplynulých ročníkoch sú nominácie rozdelené do piatich typologických kategórií: Rodinné domy, By- tové domy, Občianske a priemyselné budovy, Interiér a Exteriér. Šiestou kategóriou sú Fenomény architektúry, ktoré umožňujú porote vyzdvihnúť rôzne aspekty architektonickej kvality bez typologických obmedzení.

Záštitu nad aktuálnym ročníkom prevzali prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová, ministerstvo do- pravy SR, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, primátor Hlavného mesta Bratislavy a sta- rosta Mestskej časti Bratislava – Staré mesto.

KDE JE #REGENERÁCIA, TAM SME #SPOLUVARCHITEKTÚRE

Cieľom súťažnej prehliadky CE ZA AR nie je len prezentovať tvorbu členov a členiek Slovenskej komory ar- chitektov a oceniť ich najlepšie diela, ale aj upozorniť širšiu verejnosť na úlohu architektúry pri rozvoji spoloč- nosti, zlepšovaní kvality prostredia pre život a prácu, ako aj pri tvorbe nových kultúrnych hodnôt. Ocenenie sa aj preto dlhodobo venuje úlohám samospráv vo formovaní miest a obcí a dokazuje, že kvalitná architektúra či zodpovedne navrhované verejné stavby a priestranstvá sú cestou k vyššej kvalite života obyvateľov.

Význam architektúry ako kvalitného, krásneho a udržateľného priestoru pre spoločenské interakcie, prepájanie komunít a stretnutia pri práci aj vo voľnom čase a dôležitosť navrhovania s ohľadom na potreby spoločnosti zdôrazňuje nové motto #spoluvarchitekture/ #togetherinarchitecture.

Ako táto téma nadväzuje na skorej deklarované, no stále aktuálne posolstvo #regenerácia približuje predsed- níčka SKA, architektka Nora Vranová: „Aj vďaka Cene za architektúru CE ZA AR vidíme, že diela, ktoré sú pripravované zodpovedným a transparentným postupom súťaže návrhov, vytvárajú udržateľné stavebné pro- stredie. Iba porovnávaním možných podôb stavebných investícií vieme smerovať energiu do projektov, ktoré neškodia životnému prostrediu a sú prospešné pre rozvoj spoločnosti a medziľudských vzťahov.“

MEDZINÁRODNÁ POROTA

Porota zložená z domácich a zahraničných odborníčok a odborníkov aj tento rok spoločne navštívila diela zo svojho výberu a mala tak možnosť zažiť ich na vlastnej koži a v neformálnej atmosfére diskutovať o kladoch a záporoch jednotlivých realizácií. Na záver zúžila výber do nominácií v jednotlivých kategóriách a zároveň ur- čila víťazné diela. Konečné výsledky sú až do ich vyhlásenia utajené. Členstvo v porote tento rok prijali:

Juraj Benetin (architekt, SK)
Dana Čupková (architektka, USA)
Ján Hoffstädter (akademický sochár, SK)
Petra Kunarová (architektka, CZ)
Igor Marko (architekt a urbanista, SK/UK)
Jan Schindler (architekt, CZ)
Lucie Vogelová (krajinná architektka, CZ)


Nominácie na CE ZA AR 2023

Kategória RODINNÉ DOMY


Dom Na Rade v Bratislave
Architekti: Samuel Zeman, Lukáš Kordík, Andrej Šabo, Štefan Polakovič
Dôsledne a kultivovane spracovaný projekt, s osobitým gestom výrazného schodiska v interiéri. Premysle- né a príjemné bývanie vo všetkých aspektoch.
Iné: Ján Majerník, Juraj Stieranka
Foto: Tomáš Manina

Chata Tomky v Borskom Svätom Jure
Architekti: Martin Maňo, Tomáš Amtmann
Novostavba chatky v Tomkách je výborným príkladom inšpiratívneho rozvinutia typologického modelu. Na zdanlivo malom priestore sa podarilo vytvoriť duálny priechodný mikrosvet. Dva scénické pohľady do lesa a k jazeru dopĺňa prekvapivo veľkorysé a funkčné vnútorné riešenie.
Foto: Matej Hakár

Dom režiséra v Jakubove
Ateliér: DeRaxa, architekti: Peter Rakšány, Jonáš Karásek
Štyri objekty slobodne uložené v krajine na brehu jazera, bez plotov a bariér voči okoliu aj voči sebe na- vzájom, vytvárajú zaujímavú komunitu priestorov a vzťahov.
Iné: Martin Simonides
Foto: Marika Majorová, Jonáš Karásek, Patricia Schafferová

Dom na Hrnčiarskej v Modre
Architektka: Jana Konečná
Dom veľmi citlivo pracuje s historickým prostredím a jeho priamym zakomponovaním do nového, mäkšie- ho architektonického tvaroslovia objektu. Používa pôvodný hradný múr nielen v rámci hybridnej materiálo- vej estetiky, ale i termodynamiky pasívnej termoregulácie vnútornej teploty domu.
Iné: Martin Frič, Doblex s.r.o., Tibor Ivanko, Maroš Baťo, Faircraft s.r.o.
Foto: Martin Frič

RD Bohúňova v Bratislave
Architekt: Ilja Skoček
Dom v zložitej uličnej situácii s čistou fasádou a maximálnou redukciou materiálu. Minimum okenných otvorov ochraňuje súkromie a špecifický vnútorný svet obyvateľa domu.
Iné: Dominika Čerepkaiová, Martina Kalivodová
Foto: Peter Jurkovič

Kategória BYTOVÉ DOMY


Kolísky v bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica
Ateliér: Architekti Šebo Lichý, architekti/ architektky: Tomáš Šebo, Igor Lichý, Imrich Vaško, Aleš Hradec- ký, Emanuel Zatlukaj, Juraj Murín, Branislav Groch, Jakub Vydra, Teodor Pongó, Júlia Jackulíková
Krajinný architekt: Vojtěch Urban
Bytový súbor vytvára rezidenčný priestor, v ktorom sa môžu deti zahrať a dospelí venovať cvičeniu
a socializácii so susedmi, v budúcnosti pod korunami vzrastlých stromov. Výrazný koncept centrálneho priestoru je prevádzkovo logický a navyše zaujímavý v pohľadoch z bytov súboru. Osadenie spoločenské- ho centra na umelom teréne vyvažuje predpoklad kvalitného života.
Foto: Tomáš Manina

Nový svet v Bratislave
Ateliér: mikulaj & mikulajova, architekti/ architektky: Andrea Ambrovičová, Juraj Mikulaj
Bytový dom pri Horskom parku prešiel extenzívnou a zároveň citlivou prestavbou. Proces dohody oby- vateľov je vždy náročný a v tomto prípade je výsledok konzistentný s originálnou kvalitou a charakterom. Navyše tento objekt kvalitu vhodne ďalej rozvíja.
Iné: Jana Machalová, Jakub Hanták Foto: Matej Hakár, Filip Šlapal

Rezidencia Valčíkova v Prahe
Architekti: Ilja Skoček, Rudolf Netík
Autori pristupujú k vnútornej organizácii bytového domu koncepčne, a to tak z hľadiska dispozície domu, ako aj z hľadiska prepojenia jednotlivých bytov s vonkajšími priestormi, čím plne využívajú potenciál po- zemku. Výsledok je uveriteľný a veľmi dobre remeselne spracovaný.
Iné: Danica Ščepková, Barbora Navrátilová Foto: Filip Šlapal

Kategória OBČIANSKE A PRIEMYSELNÉ BUDOVY


Kancelárska budova MTS B3 v Krivej na Orave
Ateliér: FORM A21, architekti: Richard Koseček, Ján Kuva, Ján Jacko, Andrej Valent, Vladimír Kobliška, Ákos Takács
Pracovné prostredie napojené na výrobnú halu je zamerané na formálnu hru so svetlom, zvukom
a krajinnými prvkami. Architektúra je jasne komponovaná na ľudskú dimenziu priestorového toku vnímania, ale zároveň napojená na širší kontext krajiny v rámci podpory ekonomického kontextu Oravy.
Foto: Vlado Veverka, Juraj Laclavík, Ákos Takács

Mestský úrad v Leopoldove
Ateliér: zerozero, architekti: Irakli Eristavi, Pavol Šilla, Juraj Červený Krajinný architekt: Rastislav Mochnacký
Silný výraz v exteriéri (až nečakaný) sa prenáša do dvoch najväčších priestorov interiéru (sobášna sieň a zasadačka), ktoré pôsobia až nadštandardne. Skvelý príklad verejnej stavby.
Iné: Martin Ratkoš, Vladimír Durbák, Viliam Hrubovčák, Marcel Benčík, LightLab Foto: Matej Hakár

Warm Nest - onkologický denný stacionár v Belgickom Knokke-Heist

Ateliér: Ark-shelter, ARCHEKTA, architekti/ architektky: Viktor Mikovčák, Martin Mikovčák,
Michiel De Backer, Ondrej Vavro, Radovan Hnidka, Monika Balalová, Milan Ščury, Barbora Šimašková, Beata Varechová, Menno Cramer
Objekt spája výskum o vplyve architektúry na ľudské zdravie s modulárnou prefabrikovanou konštrukciou. Architektonické riešenie uvoľnenia rigidnej geometrie prefabrikátu dovoľuje tokom svetla a prírodných prvkov vytvorenie mäkkého humánneho prostredia, ktoré balansuje kolektívne a individuálne funkcie liečby. Foto: BoysPlayNice, Jakub Skokan, Martin Tůma

Kategória FENOMÉNY ARCHITEKTÚRY



Nový pavilón urgentného príjmu v Nemocnici Bojnice

Architekti: Marek Jablonský, Stanislav Majcher
Výnimočný je už samotný fakt, že ide o verejnú investíciu do zdravotníctva, ale našťastie architektonic- ké riešenie ide ďalej a ponúka veľmi kvalitné efektívne racionálne riešenie. Pavilón je logicky umiestnený
v rámci areálu nemocnice s výborným prístupom pre pacientov aj RZP. Autori zvládli aj úlohu zakompono- vať náročné technické zabezpečenie objektu do jeho siluety.
Foto: Tomáš Manina

NORMA V PIEŠŤANOCH
Ateliér: GUTGUT, architekti: Lukáš Kordík, Štefan Polakovič, Tomáš Vrtek
Norma pôsobí ako mávnutie motýlieho krídla, ktoré môže spustiť oživenie mestského parku a širšieho ve- rejného priestoru. Je to príklad toho, že vedľajšie roly v architektúre neexistujú.
Foto: Martina Ulehlová, Daniel Kordík

Rekonštrukcia, dostavba a modernizácia areálu Slovenskej národnej galérie v Bratislave
Ateliér: Architekti BKPŠ, architekti/ architektky: Martin II. Kusý, Pavol Paňák, Martin III. Kusý, Mária Mi- chalič-Kusá, Jana Paňáková, Vladimír Dedeček 1964-1979
Náročný projekt v celej šírke oslovuje svojou veľkorysosťou, pokorou i oslavou. Trvalo to dlho, ale SNG získala svoju konečnú podobu, ktorú môžeme s radosťou začať využívať naplnenú obsahom.
Foto: Matej Hakár, Ján Kekeli

Kategória INTERIÉR


TB Lobby v Bratislave
Ateliér: AT26 Architects, architekti/ architektky: Branislav Loskot, Jaroslav Takáč, Peter Kukučka, Veronika Mandincová
Nové riešenie vstupu do centrály Tatra Banky je odpoveďou na často formálne, štandardizované vstupy do administratívnych priestorov. Vzdušné senzorické priestorové usporiadanie kombinované s invenčne aplikovanou korporátnou identitou vytvára konzistentný a užívateľsky príjemný priestor.
Foto: Matej Hakár

Zázrak prírody – Človek v čase a priestore v Národnom múzeu v Bratislave

Architekti: Peter Masár, Dušan Veverka, Jakub Tóth
Oslovilo nás v rovnakej miere výtvarno-priestorové riešenie aj kurátorské vedenie inštalácie. Je cenné, že kamenná inštitúcia, akou je Slovenské národné múzeum, dokáže prijať a podporiť úplne nové prístupy k prezentácii svojej centrálnej témy, akou je „človek“.
Iné: Alena Šefčáková, Barbora Krejčová, Lukáš Freytag, Dominika Szabová Foto: Eva Benková

Byt 29A v Bratislave
Ateliér: martinskoček, architekt: Martin Skoček
Autor veľmi jemne a premyslene zasahuje do podstaty bytu. Rešpektuje pôvodnú remeselnú vrstvu, podporuje ju a celkom prirodzene a s ľahkosťou pridáva novú vrstvu - sebavedomú, remeselne neuveriteľne kvalitnú. Všetko sa stáva jedným veľkorysým, ale citlivým celkom.
Foto: Matej Hakár

IOKO v Bratislave
Architekt: Alan Prekop
Mimoriadne osobitý prístup ku skladbe materiálu a k usporiadaniu priestoru sa zdá byť dokonalým prostredím pre dizajnérku dioptrických okuliarov a jej klientov.
Iné: Evgeniia Kazarezova Foto: Jakub Gulyás

Kategória EXTERIÉR


Grape festival 2022 v Trenčíne
Ateliér: martinskoček, architekti: Martin Skoček, Pavol Dobšinský, Radoslav Hamara, Šimon Voštinár Urbanistický koncept hudobného festivalu sprevádzaného originálnou architektúrou so silným umeleckým presahom je veľmi ojedinelým fenoménom a môže vyvolávať mnoho otázok. Sme presvedčení, že krása
je hodnota, ktorú sa oplatí podporovať a zažívať aj v situáciách, v ktorých ju neočakávame. Možno preto, že má silu spájať.
Foto: Lousy Auber, Radoslav Hamara

Revitalizácia okolia Pamätníka obetiam extrémizmu v Petržalke
Ateliér: KATEdesign
Krajinné architektky: Katarína Monček, Michaela Šmeringaiová, Mária Jurčová
Úprava okolia pamätníka je príkladnou transformáciou nedôstojnej plochy parkoviska na zmysluplný vstup do nábrežného parku. Citlivá práca so zvlneným terénom umocňuje spoločenský význam pamätníka a zároveň je oddychovým miestom všetkých jeho návštevníkov.
Foto: Marek Velček

Mestský park v Karlovej Vsi - Park Suchá Vydrica v Bratislave
Ateliér: AWE ATELIER
Krajinní architekti/ architektky: Eva Wernerová, Ivana Citarová, Dávid Grega
Vznikol nový verejný priestor a športový park na mieste, ktoré neponúkalo takmer nič. Autorom sa podarilo doplniť chýbajúce funkcie v meste nielen pestrou náplňou aktivít, ale aj atraktívnou geometriou parku.
Iné: Tomáš Pozdech
Foto: Tomáš Manina, Tomáš Pozdech, Ivana Citarová

Slávnostné vyhlásenie ocenených diel sa uskutoční 5. októbra 2023 v Starej tržnici v Bratislave, priamy prenos z odovzdávania CE ZA AR 2023 uvidia diváci na Dvojke RTVS. Moderátorom odovzdávania cien
22. ročníka bude predseda poroty a architekt Juraj Benetin.

Okrem diel ocenených v 6-tich kategóriách budú v rámci galavečera vyhlásené aj dve špeciálne ocenenia.
„Cena verejnosti“ CE ZA AR 2023 je udeľovaná na základe internetového hlasovania, ktoré prebehne po- čas septembra na internetovom portáli www.cezaar.tv. Hlasovanie verejnosti podporuje generálny mediálny partner ocenenia Denník N na svojej platforme Minúta po minúte. Ocenenie „Patrón architektúry“ udeľuje predstavenstvo Slovenskej komory architektov za osobitný prínos pre rozvoj architektúry, ktorý nie je vyjad- rený architektonickým dielom, ale je výsledkom práce osobnosti, miestnej samosprávy alebo inštitúcie, ktorá sa zaslúžila o rozvoj slovenskej architektúry.