Práve v týchto dňoch sa veľa pravoslávnych veriacich vracia domov, aby tu mohli stráviť sviatky s rodinou.
Autor TASR
Prešov 10. apríla (TASR) – Pravoslávni veriaci nielen na Slovensku, ale po celom svete dnes slávia Veľký piatok. Na Slovensku sa začínajú veľkonočné sviatky pre približne 50.000 veriacich v asi 150 farnostiach.
„Pravoslávna cirkev v zmysle kanónu cirkví na celom svete oslavuje Paschu tento víkend. Pred Paschou - Veľkou nocou, máme prísny pôst. Zdržiavame sa všetkých mastných jedál. Tento týždeň je najtvrdší,“ vysvetľuje hovorca Pravoslávnej synody Milan Gerka.
Počas pôstu sa veriaci stránia nielen mastných jedál, ale dokonca aj mliečnych produktov. Počas Strastného týždňa, teda týždňa pred Paschou, by mali každý deň jesť len jedno jedlo.
Tieto dni veriaci spomínajú na strasti Isusa Christa, absolvujú obrady zvané aj Cárske časy, slávia Liturgiu sv. Vasiľa Veľkého s večierňou a v nedeľu deň Paschy - deň Christovho zmŕtvychvstania - posväcujú jedlá. Väčšinou biely sladký koláč, mäso, syr, tvaroh, vajíčka, hrudku a podobne.
„V pondelok býva u nás klasická oblievačka. Deti si to väčšinou v škole vedia vybaviť, alebo vychádzajú v ústrety aj starostovia obcí, kde slávia Veľkú noc až teraz,“ hovorí Gerka.
Podľa neho sa práve v týchto dňoch veľa pravoslávnych veriacich vracia domov, aby tu mohli stráviť sviatky s rodinou. Na Slovensku sú však aj ľudia z iných krajín, ktorí tu na pravoslávnu Veľkú noc ostávajú. Najčastejšie sú to Ukrajinci, ale aj Bulhari, Srbi, Rumuni, Bielorusi či Rusi.
„Pravoslávna cirkev v zmysle kanónu cirkví na celom svete oslavuje Paschu tento víkend. Pred Paschou - Veľkou nocou, máme prísny pôst. Zdržiavame sa všetkých mastných jedál. Tento týždeň je najtvrdší,“ vysvetľuje hovorca Pravoslávnej synody Milan Gerka.
Počas pôstu sa veriaci stránia nielen mastných jedál, ale dokonca aj mliečnych produktov. Počas Strastného týždňa, teda týždňa pred Paschou, by mali každý deň jesť len jedno jedlo.
Tieto dni veriaci spomínajú na strasti Isusa Christa, absolvujú obrady zvané aj Cárske časy, slávia Liturgiu sv. Vasiľa Veľkého s večierňou a v nedeľu deň Paschy - deň Christovho zmŕtvychvstania - posväcujú jedlá. Väčšinou biely sladký koláč, mäso, syr, tvaroh, vajíčka, hrudku a podobne.
„V pondelok býva u nás klasická oblievačka. Deti si to väčšinou v škole vedia vybaviť, alebo vychádzajú v ústrety aj starostovia obcí, kde slávia Veľkú noc až teraz,“ hovorí Gerka.
Podľa neho sa práve v týchto dňoch veľa pravoslávnych veriacich vracia domov, aby tu mohli stráviť sviatky s rodinou. Na Slovensku sú však aj ľudia z iných krajín, ktorí tu na pravoslávnu Veľkú noc ostávajú. Najčastejšie sú to Ukrajinci, ale aj Bulhari, Srbi, Rumuni, Bielorusi či Rusi.