Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Slovensko

Predseda európskych socialistov varoval Fica pred spojenectvom so SNS

Na snímke predseda strany Smer-SD a premiér SR Robert Fico a predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko Foto: TASR - Andrej Galica

Šéf druhej najsilnejšej politickej frakcie v europarlamente zdôraznil, že skupina S&D vyzve predsedníctvo Strany európskych socialistov (PES), aby sa zaoberala pozíciou strany Smer-SD.

Brusel 17. marca (TASR) - Predseda politickej skupiny socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D) Gianni Pittella dnes varoval Roberta Fica, ako zostavovateľa novej slovenskej vlády, pred spojenectvom so Slovenskou národnou stranou (SNS).

"Robert Fico sa pokúša vytvoriť koaličnú vládu kde je medzi inými aj nacionalistická strana SNS, čo vzbudzuje obavy. Mal by upustiť od tejto politickej cesty, pretože riskuje rozpor s progresívnymi hodnotami a princípmi," uviedol Pittella v správe pre médiá.

Šéf druhej najsilnejšej politickej frakcie v europarlamente zdôraznil, že skupina S&D vyzve predsedníctvo Strany európskych socialistov (PES), aby sa zaoberala pozíciou strany Smer-SD.

Pittella sa dostal do "sporu" s Ficom aj na sklonku roka 2015. V septembri požiadal vylúčenie strany Smer-SD z európskej rodiny socialistov kvôli premiérovým výrokom na adresu migrantov a neskôr aj kvôli žalobe Slovenskej republiky na Súdny dvor EÚ v otázke povinných národných kvót pre utečencov. Smer-SD však napokon zostal členom PES.

Fico odmietol kritiku Gianniho Pittellu týkajúcu sa spojenectva Smeru so SNS

Gianni Pittella netuší, ako sa zostavuje vláda, a preto by sa nemal vyjadrovať k tej, čo teraz vzniká na Slovensku. Uviedol to premiér SR Robert Fico po príchode na summit EÚ do Bruselu, v prvej reakcii na dnešnú výzvu šéfa politickej skupiny socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D).



Predseda S&D varoval Fica, ako zostavovateľa novej slovenskej vlády, pred spojenectvom so Slovenskou národnou stranou (SNS). V správe pre médiá napísal, že "Robert Fico sa pokúša vytvoriť koaličnú vládu, kde je medzi inými aj nacionalistická strana SNS, čo vzbudzuje obavy. Mal by upustiť od tejto politickej cesty, pretože riskuje rozpor s progresívnymi hodnotami a princípmi."

Fico na otázku TASR, ako vníma túto výzvu, odpovedal, že taliansky socialistický europoslanec nikdy nezostavoval vládu, a teda netuší, o čom hovorí.

"Nemá šajnu o tom, ako sa zostavuje vláda. Keby SNS bola na druhej strane, asi by to bolo v poriadku. Jednoducho to netuší," zareagoval premiér.

Vzápätí dodal, že každý politik by sa mal vyjadrovať vtedy, keď niečo o veci vie.

"Môj starý otec vždy hovoril: správne vyberaj slová, keď hovoríš o veciach, ktorým nerozumieš," povedal Fico na adresu šéfa druhej najsilnejšej politickej frakcie v europarlamente.