Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Slovensko

Predsedníčkou Úradu na ochranu osobných údajov by mohla byť Z. Valková

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Valková pracovala na ÚOOÚ na legislatívno-právnom odbore ako štátna radkyňa, neskôr bola riaditeľkou odboru právnych služieb a medzinárodných vzťahov.

Bratislava 19. júna (TASR) - Predsedníčkou Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) SR by sa mohla stať Zuzana Valková. S návrhom na voľbu súhlasila vláda na svojom stredajšom výjazdovom rokovaní v Rimavskej Sobote. Návrh by mal ešte schváliť parlament.

Valková pracovala na ÚOOÚ na legislatívno-právnom odbore ako štátna radkyňa, neskôr bola riaditeľkou odboru právnych služieb a medzinárodných vzťahov. Pracovala aj ako hlavná štátna radkyňa v Kancelárii vedúceho služobného úradu Ministerstva kultúry SR. V rokoch 2016 až 2019 pôsobila ako výkonná riaditeľka občianskeho združenia Nezávislý inštitút ochrany súkromia.

Vláda môže kandidáta na nového šéfa Úradu na ochranu osobných údajov SR od apríla navrhovať Národnej rade SR bez odporúčania hodnotiacej komisie. Kabinet zrušil uznesenia predchádzajúcich vlád o spôsobe výberu vhodného kandidáta, argumentujúc tým, že neviedli k obsadeniu postu. Úrad je bez predsedu od konca apríla 2020, keď parlament odvolal dovtedajšiu šéfku Soňu Pőtheovú.

ÚOOÚ vykonáva dozor nad ochranou osobných údajov a podieľa sa na ochrane základných práv a slobôd fyzických osôb pri ich spracúvaní. Funkčné obdobie predsedu je päť rokov. Úrad zriadili 1. septembra 2002.