Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Slovensko

Premiér: B. Susko rozhodol v prípade D. Kováčika zákonne a spravodlivo

Na snímke premiér SR Robert Fico (uprostred) a minister spravodlivosti Boris Susko (vpravo, všetci Smer-SD) počas vyhlásenia po ukončení 24. zasadnutia Vlády SR v Bratislave v stredu 20. marca 2024. Foto: TASR - Martin Baumann

Premiér zdôraznil, že minister spravodlivosti má podľa Trestného poriadku zákonnú právomoc prepustiť odsúdeného na slobodu, ak podáva v jeho prospech dovolanie.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Rozhodnutia ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) podať dovolanie a prepustiť bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika z väzenia sú spravodlivé a zákonné. Vyhlásil to na sociálnej sieti premiér Robert Fico (Smer-SD).

Predstavitelia Smeru-SD podľa Fica konzistentne označujú Kováčikov prípad za učebnicový príklad "zmanipulovaného monsterprocesu". Jeho cieľom bolo podľa premiéra odstaviť Kováčika a "vydláždiť cestu politickému nominantovi Igora Matoviča Danielovi Lipšicovi".

Premiér zdôraznil, že minister spravodlivosti má podľa Trestného poriadku zákonnú právomoc prepustiť odsúdeného na slobodu, ak podáva v jeho prospech dovolanie.

"Vládna koalícia nebude pri náprave krívd z rokov 2020 až 2023 postupovať vykopávaním dverí, falšovaním dôkazov, preparáciou udavačov a nezákonnými obvineniami a väzbou, čo bolo typické pre vlády z týchto rokov," skonštatoval predseda vlády. Sľubuje, že vládna koalícia bude dôrazná, ale v súlade so zákonom a spravodlivosťou.

Minister spravodlivosti podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Zároveň rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu (NS) SR o dovolaní. Kováčika v stredu popoludní prepustili z väzenia na slobodu. NS v máji 2022 právoplatne odsúdil Kováčika na osem rokov väzenia za prijatie úplatku a vyzradenie informácií zo spisov. Uložil mu aj peňažný trest vo výške 100.000 eur.