Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Slovensko

Premiér chce navštíviť Normandiu v súvislosti s 80. výročím vylodenia

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR - Jakub Kotian

Vylodenie v Normandii (operácia Neptún) bola najväčšia námorná invázia v histórii. Zúčastnilo sa na nej približne 160.000 vojakov z Británie, USA, Kanady, Francúzska a ďalších spojeneckých krajín.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Premiér Róbert Fico (Smer-SD) chce v pondelok (26. 8.) navštíviť Normandiu v súvislosti s 80. výročím vylodenia spojencov počas druhej svetovej vojny. Informoval o tom na piatkovej tlačovej konferencii. Fico sa mal ísť v júni zúčastniť na slávnostnej spomienkovej ceremónii na francúzskej pláži Omaha, no zabránil mu v tom atentát.

"Chcem položiť veniec vďaky tak na hrob britského vojaka, aj amerického vojaka. (...) Nevidím žiadny rozdiel. Treba si vážiť každú jednu obeť, ktorá prišla v boji proti fašizmu," povedal Fico. Dodal, že následne sa vo štvrtok 29. augusta zúčastní na oslavách Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici.

Vylodenie v Normandii (operácia Neptún) bola najväčšia námorná invázia v histórii. Zúčastnilo sa na nej približne 160.000 vojakov z Británie, USA, Kanady, Francúzska a ďalších spojeneckých krajín. Operácia znamenala začiatok oslobodzovania Francúzska od nacistov a vydláždila cestu k víťazstvu na západnom fronte v druhej svetovej vojne.