Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 22. august 2024Meniny má Tichomír
< sekcia Slovensko

Premiér: Členstvo Ukrajiny v NATO by viedlo k stretu Aliancie s Ruskom

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) prichádza na 42. rokovanie vlády SR 9. júla 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Priblížil, že otázku členstva Ukrajiny v NATO bude možné otvoriť, až keď bude na Ukrajine mier a nebude prebiehať vojnový konflikt.

Bratislava 15. júla (TASR) - Členstvo Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii (NATO) by viedlo k stretu NATO s Ruskou federáciou. Vo videu na sociálnej sieti to povedal predseda vlády SR a Smeru-SD Robert Fico. Víta, že sa do záverov nedávneho samitu NATO dostala formulácia, ktorá potvrdzuje, že Ukrajina vstúpi do Aliancie len vtedy, ak s tým budú súhlasiť všetky členské štáty NATO a budú splnené všetky podmienky.

"Dôsledne sme sa držali jedného zo základných východísk suverénnej slovenskej zahraničnej politiky, že členstvo Ukrajiny v NATO ohrozuje svetový mier a viedlo by k priamej konfrontácii NATO a Ruskej federácie," podotkol.

Slovensko zastupoval na samite NATO prezident Peter Pellegrini, podľa ktorého boli postoje SR pretavené do záverečného dokumentu. Priblížil, že otázku členstva Ukrajiny v NATO bude možné otvoriť, až keď bude na Ukrajine mier a nebude prebiehať vojnový konflikt.

Premiér: Trestná novela je o posilnení ochrany finančných záujmov EÚ



Novela Trestného zákona, ktorú prerokúva Národná rada (NR) SR na júlovej mimoriadnej schôdzi, je výlučne o posilnení ochrany finančných záujmov EÚ. Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) to zdôraznil vo videu na sociálnej sieti. Za potrebu novelizácie trestnej legislatívy viní opozíciu, ktorá podľa neho urobila "kus špinavej roboty na Európskej komisii, žalovala na Slovensko a chcela ho finančne poškodiť".

Fico tvrdí, že opozícia nechce, aby Slovensko dostalo európske peniaze, pretože verí, že to poškodí vládu v očiach verejnosti. "Preto, aby sme zachránili peniaze pre Slovensko, navrhujeme posilniť ochranu finančných záujmov Európskej únie v Trestnom zákone," povedal s tým, že navrhované zmeny odzrkadľujú výsledok rokovaní s Európskou komisiou.

Parlament rokuje o vládnom návrhu novely Trestného zákona v skrátenom legislatívnom konaní. V pondelok ju poslanci posunuli do druhého čítania. Okrem iného sa upravujú niektoré trestné sadzby. V prípade trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ sa navrhuje ukladať obligatórny trest odňatia slobody, ak horná hranica trestnej sadzby ustanovená v osobitnej časti Trestného zákona bude prevyšovať šesť rokov. Zavádza sa tiež pojmové vymedzenie finančných záujmov EÚ.