Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Slovensko

Premiér si myslí, že vyhrážkami sa niekto zabáva na úkor štátu

Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR - Martin Baumann

Premiér nechcel rozoberať vyhrážky, ktoré sa majú týkať útoku lietadlami.

Bratislava/Sereď 9. septembra (TASR) - Štát podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) prijíma bezpečnostné opatrenia pre vyhrážky. Označil to však za zbytočné úsilie, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou sú to nezmysly, ktorými sa niekto zabáva na úkor vlády a štátu. Reagoval tak na pondelkové medializované informácie.

"Samozrejme, prijímame bezpečnostné opatrenia, ale odmietam sa vami rozprávať o 'idiotinách', pretože to sú 'idiotiny'. Ale na druhej strane, pre verejnú mienku musíme vynakladať úsilie, úplne zbytočné úsilie, pretože dobre vieme, že na 99,9 percenta sú to totálne nezmysly. Jednoducho, niekto sa zabáva na úkor vlády a na úkor tohto štátu," povedal Fico novinárom v Seredi. Vyčítal médiám, že šíria a propagujú tieto informácie.

Premiér nechcel rozoberať vyhrážky, ktoré sa majú týkať útoku lietadlami. "Tak každý deň budeme prijímať oznámenia nejakých bláznov, že tri lietadlá narazia do budovy Prezidentského paláca, do budovy Národnej rady a trnavskej železničnej stanice?" pýtal sa a zopakoval, že ide o zábavu jednotlivca.

Popoludní Fico skonštatoval, že riziká sa vyhodnocujú. Premiér hovoril v pondelok so všetkými zainteresovanými orgánmi. Štát sa podľa neho sústredí na to, aby sa našiel zdroj, ktorý šíri tieto informácie, pretože sa ťažko identifikuje. "Ak ide o fyzickú osobu, chytiť, obviniť a prísne potrestať," skonštatoval. Zároveň treba podľa jeho slov jasne rozhodnúť, aká je miera rizika a či treba vždy pri objavení sa hrozby nasadiť veľké množstvo hliadok a prostriedkov a prehľadávať budovy. "Alebo tak budeme robiť len vtedy, ak príslušné profesionálne orgány dôjdu k záveru, že existuje bezpečnostné riziko," ozrejmil. Prvé základné rozhodnutia sa podľa Fica urobili už na jar, keď prišlo množstvo vyhrážok do škôl. "Ľudia majú presné informácie, čo majú robiť," doplnil.

Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu šírenia poplašnej správy po tom, čo na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika prijali výhražný e-mail. Týkať sa mal aj Prezidentského paláca, budovy parlamentu či trnavskej železničnej stanice.