Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Slovensko

Premiér víta rozhodnutie ÚS SR a žiada ospravedlnenie

Na archívnej snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR - Pavel Neubauer

ÚS SR podľa jeho slov v stredu rozhodol, že vládna koalícia spor o túto novelizáciu trestného zákonodarstva vyhrala nad "nenávistnou opozíciou".

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 3. júla (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) víta a rešpektuje stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR. V mene celej vládnej koalície požiadal bývalú prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, opozíciu, médiá i mimovládne organizácie o ospravedlnenie. Uviedol to na sociálnej sieti.

Predseda vlády žiada ospravedlnenie za "prejavy nenávisti a organizovanie štvavých verejných protestov" v súvislosti s vládnym návrhom zákona. Ten, ako podotkol, zrušil Úrad špeciálnej prokuratúry, znížil trestné sadzby či skrátil premlčacie lehoty. "Dal prednosť odškodňovaniu obetiam trestných činov a vykonal ďalšie nevyhnutné zmeny v trestnom zákonodarstve," vyhlásil Fico.

ÚS SR podľa jeho slov v stredu rozhodol, že vládna koalícia spor o túto novelizáciu trestného zákonodarstva vyhrala nad "nenávistnou opozíciou". "Treba vyzdvihnúť profesionálnu prácu ministerstva spravodlivosti SR, ktoré do legislatívneho procesu predložilo kvalifikovaný návrh, ktorý aj podľa Ústavného súdu SR nebol ani v skrátenom legislatívnom konaní v rozpore s Ústavou SR," skonštatoval premiér.

ÚS SR v stredu rozhodol, že väčšina napadnutej novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR, niektoré časti však nie. Vyslovenie nesúladu s ústavou sa netýka zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry či zmien trestných sadzieb alebo hraníc škôd pri majetkovej trestnej činnosti.