Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Slovensko

Premiér: Vláda má záujem pokračovať v konzultáciách s Ukrajinou

Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico a predseda vlády Ukrajiny Denys Šmyhaľ si podávajú ruky po skončení spoločného rokovania slovenskej a ukrajinskej vlády pri ukrajinskom meste Užhorod v pondelok 7. októbra 2024. Foto: TASR - Roman Hanc

Predseda vlády SR sa zároveň hlási ku každému plánu, ktorý ma zaručiť mier na Ukrajine.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Užhorod 7. októbra (TASR) - Vláda SR má záujem pokračovať v podobných medzivládnych konzultáciách s Ukrajinou. Ukrajinskú vládu preto pozýva na ďalšie spoločné stretnutie, ktoré by sa uskutočnilo v januári alebo februári budúceho roka. Po skončení spoločného rokovania s Ukrajinou pri Užhorode o tom informoval premiér Robert Fico (Smer-SD).

Na snímke zľava minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker a minister školstva Ukrajin Oxen Lisovyj si podávajú ruky po podpise memoranda o porozumení v rezorte školstva po skončení spoločného rokovania slovenskej a ukrajinskej vlády pri ukrajinskom meste Užhorod v pondelok 7. októbra 2024.
Foto: TASR - Roman Hanc


Na snímke zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok a minister vnútra Ukrajiny Ihor Klymenko pózujú po podpise vykonávacieho protokolu k readmisnej dohode medzi Európskym spoločenstvom a Ukrajinou o readmisii osôb po skončení spoločného rokovania slovenskej a ukrajinskej vlády pri ukrajinskom meste Užhorod v pondelok 7. októbra 2024. F
Foto: TASR - Roman Hanc


Predseda vlády SR sa zároveň hlási ku každému plánu, ktorý ma zaručiť mier na Ukrajine. "Pokiaľ by súčasťou veľkého mierového samitu, ktorý má byť v určitom okamihu, mali byť stretnutia na nižšej úrovni, možno na úrovni, keď bude treba prerokovať čiastkové parametre veľkého samitu, ponúkam slovenskú pohostinnosť," uviedol Fico. Slovensko by podľa neho pri takejto príležitosti nešetrilo zdrojmi ani energiou a urobí všetko pre to, aby prípadná konferencia bola maximálne úspešná.



Po spoločnom stretnutí ministri vnútra, školstva a pôdohospodárstva slovenskej a ukrajinskej vlády podpísali spoločné memorandá. Išlo o dohodu, ktorá má implementovať dohodu o readmisii. Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ vysvetlil, že ide o zdokonalenie algoritmu návrtu Ukrajincov domov. Ďalej podľa Šmyhaľa podpísali memorandum o vzájomnom pochopení Ukrajiny a Slovenska, ktoré predpokladá podporu ukrajinských študentov a učiteľov na Slovensku. Hovorí sa tam aj o priamej spolupráci medzi vzdelávacími inštitúciami v inovačnej činnosti. Ministri pôdohospodárstva podpísali memorandum o spolupráci. "Očakávame tu podporu v eurointegrácii Ukrajiny, obzvlášť čo sa týka našej legislatívy k európskym štandardom," doplnil Šmyhaľ.

Na snímke zľava minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč a minister pôdohodpodarstva Ukrajiny Vitalij Kovaľ pózujú s memornadom o porozumení v rezorte pôdohospodárstva po skončení spoločného rokovania slovenskej a ukrajinskej vlády pri ukrajinskom meste Užhorod v pondelok 7. októbra 2024.
Foto: TASR - Roman Hanc