Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 10. september 2024Meniny má Oleg
< sekcia Slovensko

PREPUSTILI HO: Muž obvinený z vraždy vo Veľkom Mederi ide na slobodu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Okresný súd pôvodne rozhodol o vzatí obvineného do väzby z tzv. kolúznych a preventívnych dôvodov.

Trnava 8. augusta (TASR) - Juraja Cs., obvineného z vraždy ženy nájdenej v rodinnom dome vo Veľkom Mederi v okrese Dunajská Streda, prepustili z väzby na slobodu. Rozhodol o tom Krajský súd v Trnave, ktorý zrušil napadnuté uznesenie Okresného súdu Trnava. TASR o tom informovala zástupkyňa hovorkyne Krajského súdu v Trnave Katarína Lovasová.

"Krajský súd v Trnave zrušil napadnuté uznesenie Okresného súdu Trnava a obvineného ihneď prepustil na slobodu," priblížila hovorkyňa. Rozhodnutie súdu je právoplatné. Okresný súd pôvodne rozhodol o vzatí obvineného do väzby z tzv. kolúznych a preventívnych dôvodov.

Štyridsaťštyriročný muž čelí obvineniu z obzvlášť závažného zločinu vraždy. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 25 rokov až doživotie. Mŕtve telo ženy našli v noci z nedele (21. 7.) na pondelok (22. 7.) v jednom z rodinných domov vo Veľkom Mederi.

V stanovisku Krajskej prokuratúry Trnava sa uvádza, že z podkladov, ktoré boli prokuratúre známe v čase podávania návrhu na väzbu, vyplynulo, že proti menovanému až do jeho zadržania vyšetrovateľom 22. júla o 11.55 h neboli použité žiadne donucovacie prostriedky a ani nebola žiadnym spôsobom obmedzená jeho osobná sloboda. "Z uvedeného dôvodu bola 48-hodinová lehota počítaná od doby zadržania podozrivého, ktorá bola totožná s dobou obmedzenia jeho osobnej slobody," priblížil hovorca prokuratúry Mojmír Huna.

Okolnosti o použití donucovacích prostriedkov začal podľa prokuratúry obvinený uvádzať pri svojom výsluchu po tom, ako si zvolil obhajcu. "Z predloženého spisového materiálu však žiadne procesné pochybenia nevyplývali, a preto z uvedených dôvodov prokuratúra vychádzala zo záznamov a z tvrdení polície v tom zmysle, že menovaný až do jeho oficiálneho zadržania nebol žiadnym spôsobom obmedzovaný na osobnej slobode," podotkol.

Prokuratúra však na základe námietok vznesených obhajcom opakovane v štádiu sťažnostného konania žiadala od polície kamerové záznamy z priestorov polície, ktoré by potvrdili či vyvrátili tieto tvrdenia. "Po doručení záznamov, ktoré tvorili rozsiahle dáta z viacerých kamier, a po ich prehratí bolo z kamery umiestnenej vo vestibule polície zistené, že obvinený mal pri odchode na miesto, kde mal ukázať, kde sa nachádza telo nezvestnej, a pri príchode z tohto miesta na rukách nasadené putá," doplnil Huna s tým, že Okresné riaditeľstvo Policajného zboru Dunajská Streda bolo v tejto súvislosti požiadané o vyjadrenie, ktoré prokuratúre zaslali 7. augusta.

Po skompletizovaní všetkých materiálov vzťahujúcich sa na namietané obmedzenie osobnej slobody bolo toto vyjadrenie podľa Hunu obratom doručené na Krajský súd v Trnave, ktorý rozhodoval o sťažnosti obvineného proti uzneseniu o jeho vzatí do väzby a ktorý vo štvrtok obvineného z väzby prepustil. "Zistené skutočnosti v postupe príslušníkov Policajného zboru krajský prokurátor v Trnave odstúpi na ďalšie konanie Úradu inšpekčnej služby," doplnil.

Štyridsaťštyriročný muž čelí obvineniu z obzvlášť závažného zločinu vraždy. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 25 rokov až doživotie. Mŕtve telo ženy našli v noci z nedele (21. 7.) na pondelok (22. 7.) v jednom z rodinných domov vo Veľkom Mederi.