Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Slovensko

Prezident a Lunter hovorili aj o spájaní síl samospráv a vlády

Na snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pellegriniho čaká v meste pod Urpínom ešte otvorenie regionálneho pracoviska prezidentskej kancelárie v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice.

Banská Bystrica 19. júna (TASR) - O prioritách a cieľoch Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) hovoril predseda BBSK Ondrej Lunter s prezidentom SR Petrom Pellegrinim počas jeho stredajšej návštevy Banskej Bystrice. Je to jeho prvá regionálna cesta vo funkcii novej hlavy štátu a sprevádzajú ju prísne bezpečnostné opatrenia.

"S prezidentom som hovoril o tom, čo všetko v kraji robíme a kde by sme uvítali pomoc. Nadviazal som na to, čo odznelo v jeho inauguračnom prejave - spájanie. Mám na mysli napríklad spájanie síl samospráv a centrálnej vlády. Pretože bez spolupráce to nejde," konštatoval po stretnutí Lunter. Oceňuje, že prvý regionálny výjazd novej hlavy štátu smeroval práve do Banskej Bystrice.

"Bol by som rád, keby sme sa na Slovensku pokúsili zostaviť poctivý a realistický, povedzme desaťročný investičný plán, pod ktorý by sa podpísali vláda, parlament, samosprávy. Tak by sme odstránili historický investično-civilizačný dlh, ktorý nedokážu samosprávy zvládnuť samé. Mám na mysli cesty, mosty, vodovody, a teda veci, ktoré patria k základnej infraštruktúre a samosprávy ich prevzali s týmto dlhom. Spôsobujú regionálne rozdiely a oprávnenú frustráciu časti občanov," zdôraznil šéf kraja, ktorý obdaroval prezidenta vzácnou belujskou keramikou.

Pellegriniho čaká v meste pod Urpínom ešte otvorenie regionálneho pracoviska prezidentskej kancelárie v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice a návšteva Stredoslovenského múzea (SSM), kde si v Thurzovom dome pozrie aktuálnu výstavu "Od telegrafu po internet". Zúčastní sa tam aj na inaugurácii prezidentskej poštovej známky. V záhrade SSM bude od 16.00 h záujemcom a filatelistickej verejnosti známky vlastnoručne podpisovať. Možno si ich zakúpiť priamo pred SSM v príležitostnej poštovej priehradke v autopošte.