Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 9. september 2024Meniny má Martina
< sekcia Slovensko

Prezident: Odkaz Matice slovenskej je aktuálny aj v súčasnosti

Na snímke prezident SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Matica slovenská, ktorá vznikla 4. augusta 1863, je najvýznamnejšou kultúrno-spoločenskou inštitúciou v dejinách slovenského národa.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Odkaz Matice slovenskej, že aj cesta k ekonomickému napredovaniu vedie iba cez rozkvet kultúry, vzdelania a mravnosti, ostáva zrejmý aktuálny aj v súčasnosti. Prezident SR Peter Pellegrini to uviedol na sociálnej sieti v súvislosti s nedeľňajším pamätným dňom - Dňom Matice slovenskej, pripomínajúcim vznik i obnovenie národnej inštitúcie.

Prezident poukázal na to, že Matica mala v minulosti zásadný podiel úspešnom zavŕšení národnoemancipačných snáh Slovákov. Zdôraznil taktiež, že rovnako dôležitými hodnotami, ktoré stáli pri zrode Matice, sú tie, po ktorých naliehavo voláme aj dnes - súdržnosť národa, schopnosť zmieriť sa a zasadiť sa za spoločnú vec.

"Je výzvou pre každého z nás, aby sme sa usilovali napĺňať tieto ciele a posolstvá, ktoré sa spájajú s výraznými míľnikmi našej histórie, a tým prispievali k napredovaniu slovenského národa a slovenskej spoločnosti," dodal prezident.

Matica slovenská, ktorá vznikla 4. augusta 1863, je najvýznamnejšou kultúrno-spoločenskou inštitúciou v dejinách slovenského národa. Jej založenie si na Slovensku každoročne pripomíname 4. augusta ako pamätný deň - Deň Matice slovenskej. Príslušný zákon prijali poslanci Národnej rady SR v októbri 1993.