Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Slovensko

Prezident odobril novelu o múzeách a o galériách

Na archívnej snímke SNG. Foto: TASR - Dano Veselský

Po novom sa vypustí podmienka povinného verejného vypočutia pri vymenovaní štatutárneho orgánu múzea alebo galérie.

Bratislava 26. júna (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini v utorok (25. 6.) podpísal novelu zákona o múzeách a o galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty. Zmeny parlament schválil v júni a prelomil tak veto bývalej hlavy štátu Zuzany Čaputovej.

Novela prináša viaceré zmeny. Po novom sa napríklad vypustí podmienka povinného verejného vypočutia pri vymenovaní štatutárneho orgánu múzea alebo galérie. Zákon tiež už nebude explicitne uvádzať, že štatutárov nemožno odvolať bez uvedenia dôvodu a nebude stanovené ich funkčné obdobie. Úpravy sa týkajú aj riaditeľov vymenovaných pred účinnosťou novely, ktorá by mala byť 1. augusta.

Súčasný prezident podpísal okrem daného zákona aj ďalšie dva, ktoré jeho predchodkyňa vrátila na opätovné prerokovanie, ale parlament jej veto prelomil. "S výhradami prezidentky som sa nestotožnil do tej miery, aby som sa rozhodol definitívne nepodpísať tieto opätovne schválené zákony. Rešpektujem jej suverénne rozhodnutie vrátiť tieto zákony do parlamentu, no rovnako rešpektujem aj fakt, že poslanci jej veto ústavným spôsobom prelomili," dodal.

Pellegrini v utorok podpísal aj novelu o posudzovaní a kontrole hluku vo vonkajšom prostredí. Odobril tiež novelu zákona o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania. Reflektovať má na prebiehajúce hodnotenia vnútorných systémov zabezpečovania kvality vysokoškolského vzdelávania vo vzťahu k neukončeným habilitačným konaniam a inauguračným konaniam a vo vzťahu k podávaniu žiadostí o akreditáciu študijných programov.