Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Slovensko

Prezident odobril zmenu vyplácania peňazí pre zdravotnícke organizácie

Na snímke prezident SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Cieľom návrhu zákona je efektívnejšie riadenie peňažných tokov v rámci verejného zdravotného poistenia a zmierniť jednorazový finančný úbytok zdrojov na začiatku kalendárneho roka.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 2. júla (TASR) - Štyrom zdravotníckym organizáciám budú po novom zdravotné poisťovne vyplácať príspevky vo štvrťročných splátkach, nie v plnej výške na začiatku roka ako doteraz. Vyplýva to z novely zákona o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou, ktorú v utorok podpísal prezident SR Peter Pellegrini. TASR o tom informoval odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR. Novou legislatívou sa upravuje aj zákon o Národnom inštitúte pre hodnotu a technológie v zdravotníctve.

"Cieľom návrhu zákona je efektívnejšie riadenie peňažných tokov v rámci verejného zdravotného poistenia a zmierniť jednorazový finančný úbytok zdrojov na začiatku kalendárneho roka," píše sa v odôvodnení právnej úpravy. Financovanie celého sektora verejného zdravotného poistenia je podľa predkladateľa priebežné. Ako príklad uvádzal výber poistného od ekonomicky aktívnych obyvateľov či výplatu platieb za poistencov štátu.

Doposiaľ sa príspevky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, operačným strediskám tiesňového volania záchrannej zdravotnej služby, Národnému centru zdravotníckych informácií a Národnému inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve vyplácali do 20. januára. Po novom majú splátky vo výške 25 percent z výšky príspevku dostávať v termínoch 20. januára, 20. apríla, 20. júla a 20. októbra kalendárneho roka.

V zákone o Národnom inštitúte pre hodnotu a technológie v zdravotníctve sa upravuje hlavná úloha inštitútu. Po novom tiež bude môcť minister zdravotníctva odvolať riaditeľa a člena dozornej rady bez udania dôvodu.