Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 9. september 2024Meniny má Martina
< sekcia Slovensko

Prezident odsúdil pri spomienke na rómsky holokaust šírenie nenávisti

Na snímke prezident SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dodnes je podľa jeho slov nemožné bez mrazenia v chrbte prijať fakt, že sa niekto v mene svojej nenávistnej ideológie rozhodne skoncovať so životom miliónov ľudí len preto, lebo sú v niečom iní.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini odsúdil pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu šírenie nenávistných ideológií. Na sociálnej sieti vyzval na spomienku za obete tohto nezmyselného násilia, ktoré sa nesmie opakovať.

"Prenasledovanie ľudí nie na základe ich osobnej viny, ale príslušnosti k rase, etniku, náboženstvu, spoločenskej triede či k politickej skupine, vedú vždy a bez výnimky k ľudskému utrpeniu. Ku konkrétnemu utrpeniu konkrétnych ľudí," zdôraznil Pellegrini.

Dodnes je podľa jeho slov nemožné bez mrazenia v chrbte prijať fakt, že sa niekto v mene svojej nenávistnej ideológie rozhodne skoncovať so životom miliónov ľudí len preto, lebo sú v niečom iní. "Je strašné, že podobné ideológie živí niekto aj v súčasnosti," podotkol.

Pamätný deň obetí rómskeho holokaustu pripomína udalosti z 2. na 3. augusta 1944, keď v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau zavraždili takmer 3000 Rómov. Odhaduje sa, že počas druhej svetovej vojny zahynulo až okolo pol milióna európskych Rómov a Sintiov. Celkový počet rómskych obetí holokaustu na Slovensku sa odhaduje približne na 1000.