Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

VIDEO: Prezident podpísal v piatok konsolidačný balík

Na snímke zľava minister zdravotníctva SR Kamil Šaško (Hlas-SD) a prezident SR Peter Pellegrini počas ich stretnutia v Prezidentskom paláci v Bratislave 18. októbra 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hlava štátu priblížila, že ministrovi sa podarilo vyrokovať dodatočný balík vo výške viac ako 100 miliónov eur na lepšie zvýšenie platov v slovenskom zdravotníctve.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. októbra (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini podpísal v piatok konsolidačný balík, ktorý má priniesť ozdravenie verejných financií. Rozhodol sa po tom, ako bola splnená jeho podmienka, aby sa našlo kompromisné riešenie v otázke platov zdravotníkov.

Konsolidačný balík, ktorý schválil parlament začiatkom októbra, plánoval spomaliť rast platov v zdravotníctve. "Nie znížiť platy, ale spomaliť rast," skonštatoval Pellegrini vo svojom piatkovom vyhlásení s tým, že vyzýval vládu, aby hľadala kompromis medzi nevyhnutnou mierou konsolidácie a ozdravenia verejných financií a mzdovými požiadavkami zdravotníckych pracovníkov. Zopakoval, že rast platov je predovšetkým stabilizačný nástroj, ktorý má zabrániť odchodu za lepšími platovými podmienkami do zahraničia.

Zdravotníci naprieč celým sektorom odmietali konsolidačné opatrenia v sektore zdravotníctva a vyzývali prezidenta, aby ich v súčasnom znení nepodpísal. Ten deklaroval, že prípadný podpis legislatívy bude závisieť od rokovaní vlády so zdravotníkmi.

Šaško rokoval od začiatku týždňa so zástupcami zdravotníkov aj ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD). Chcel pri konsolidácii nájsť kompromis.

"Predloženie návrhu kompromisu v otázke platov zdravotníkov zo strany vlády bolo aj mojou podmienkou, aby som podpísal konsolidačný zákon. Táto podmienka dnes pre mňa bola splnená, a preto som sa rozhodol, že o malú chvíľku po tomto stretnutí konsolidačný balíček, teda zákon z dielne vlády, podpíšem," vyhlásil prezident.



Balík sa podľa neho podarilo vyrokovať po intenzívnych rokovaniach s ministerstvom financií a po politických rozhovoroch v celej vládnej koalícii.

Návrh kompromisu vracia podľa Pellegriniho rast platov sestier a záchranárov do času pred schválením konsolidačného zákona. "V prípade sestier a záchranárov by prijatím tohto kompromisu skončil akýkoľvek dôvod na znepokojenie slovenského pacienta ich odchodmi," dodal.

Na snímke zľava minister zdravotníctva SR Kamil Šaško (Hlas-SD) a prezident SR Peter Pellegrini počas ich stretnutia v Prezidentskom paláci v Bratislave 18. októbra 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


"Osobne neverím, že by rozdiel medzi odborármi požadovanou a vládou ponúkanou sumou v raste platov lekárov mohol byť dôvodom na to, aby lekári ďalej prípadnými nátlakovými akciami znepokojovali slovenských pacientov a brali si ich ďalej za svojich rukojemníkov," zdôraznil prezident.

Pellegrini pripomenul, že v časoch náročnej konsolidácie nemajú záruku rastu platov mnohé iné profesie na Slovensku, "ktoré zarábajú podstatne menej ako dnes v priemere zarábajú slovenskí lekári".