Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 24. november 2024Meniny má Emília
< sekcia Slovensko

Potraviny po minimálnej trvanlivosti bude možné venovať charite

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obchodným reťazcom to umožní novela zákona o potravinách, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Bratislava 20. decembra (TASR) - Obchodné reťazce budú môcť potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti posunúť charitatívnym organizáciám. Umožní im to novela zákona o potravinách, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Ministerstvo pôdohospodárstva predpokladá, že prijatie takejto zmeny prispeje k zníženiu strát a odpadu pri potravinách. "Upravuje sa možnosť použitia potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti v rámci celosvetového trendu na znižovanie strát potravín a odpadu z potravín, vrátane určenia zodpovednosti za bezpečnosť týchto potravín," priblížil agrorezort.

Novela prinesie obchodníkom aj ďalšiu zmenu. Ministerstvo sa rozhodlo zo zákona vypustiť povinnosť, aby predajcovia s ročným obratom presahujúcim 10 miliónov eur zverejňovali percentuálny podiel z obratu predaja potravín vyrobených na Slovensku. Agrorezort tým reagoval na požiadavku Európskej únie (EÚ).

Novelou sa tiež rieši spôsob kontroly potravín predávaných na diaľku. Dopĺňa sa poverenie Štátnej veterinárnej a potravinovej správe (ŠVPS) SR na kontrolu tzv. stárenia liehovín. Požiadavky na lieh a liehoviny upravuje euronariadenie.

Právna norma ďalej ukladá povinnosť právnickým a fyzickým osobám – podnikateľom, ktoré vykonávajú analýzu potravín, nahlásiť ŠVPS zistenie, že potravina je zdraviu škodlivá. "Nahrádza sa povinnosť nahlásenia pred dodávkou niektorých druhov potravín pri distribúcii z členských štátov v zmysle podmienok voľného pohybu tovaru a dovoze potravín z tretích krajín bežnou trhovou kontrolou," priblížilo ministerstvo.

Povinnosť ubudne malým výrobcom potravín. Nebudú musieť uvádzať informácie o výživovej hodnote malých množstiev potravín a taktiež im odpadne povinnosť označovať pri nebalených potravinách informáciu o alergénoch, ak ich obsahujú.