Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Slovensko

Prezident prijal lídrov koalície,v utorok privíta i zástupcov opozície

Na snímke sprava prezident SR Peter Pellegrini, predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), podpredseda parlamentu SR Andrej Danko (SNS) a minister vnútra SR Matúš Šutaj-Eštok (Hlas - SD). Prezident SR Peter Pellegrini pozval na spoločný obed predsedov koaličných strán v prezidentskom paláci v Bratislave 12. septembra 2024. Foto: TASR

Hovorkyňa prezidenta Patrícia Medveď Macíková však novinárov ešte pred stretnutím informovala, že hlava štátu v utorok 17. septembra privíta na obede v Prezidentskom paláci i lídrov opozičných strán.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 12. septembra (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini prijal vo štvrtok na spoločnom obede lídrov koaličných strán Roberta Fica (Smer-SD), Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) a Andreja Danka (SNS). O témach štvrtkového stretnutia bude prezidentská kancelária informovať v tlačovom vyhlásení v priebehu dňa.

Hovorkyňa prezidenta Patrícia Medveď Macíková však novinárov ešte pred stretnutím informovala, že hlava štátu v utorok 17. septembra privíta na obede v Prezidentskom paláci i lídrov opozičných strán.

Predseda SaS Branislav Gröhling na štvrtkovej tlačovej konferencii potvrdil, že opozičné PS, KDH a SaS sa zúčastnia na spoločnom obede s Pellegrinim v utorok o 12.30 h. Gröhling rešpektuje rozhodnutie hlavy štátu, že stretnutie s lídrami strán rozdelil na koaličné a opozičné. "Výhrady budem smerovať priamo jemu v Prezidentskom paláci," poznamenal.



Predseda PS Michal Šimečka v súvislosti so stretnutím skonštatoval, že nie je vôľa na strane koalície o spoločenský zmier a deeskaláciu napätia od atentátu na premiéra Fica. "Okrúhly stôl všetkých politických strán mal byť práve o tom, ako znížiť napätie v spoločnosti," tvrdí.

Obeda sa zúčastní aj KDH, povedal šéf kresťanských demokratov Milan Majerský. "Čakal som, že to bude spoločný obed koalície a opozície a čakal som aj to, že pán prezident jasne a deklaratívne povie aj výhradu voči odvolávaniu podpredsedu Národnej rady SR (Šimečku-pozn. TASR)," podotkol Majerský.

Hnutie Slovensko neeviduje pozvánku do Prezidentského paláca. "Pellegrini veľmi dobre vie, že sa nemusí unúvať. (...) Pellegrini vie, že som mu nikdy ani ruku nepodal. Jednoducho my s organizovaným zločinom alebo mafiou nerokujeme, my voči mafii bojujeme," podotkol šéf hnutia Igor Matovič. Dodal, že ak sa s prezidentom chcú iné strany dohadovať, nech tak urobia.