Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Slovensko

Prezident rozhodne o podpise zákona o telerozhlase budúci týždeň

Na snímke prezident SR Peter Pellegrini rozdáva podpisy občanom počas inaugurácie poštovej známky prezidenta SR v Banskej Bystrici 19. júna 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Urobí tak po návrate zo zahraničnej pracovnej cesty do Bruselu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 26. júna (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini rozhodne o podpise zákona o Slovenskej televízii a rozhlase počas budúceho týždňa. Urobí tak po návrate zo zahraničnej pracovnej cesty do Bruselu. TASR o tom informoval odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

"Považujem za dôležité podrobne sa oboznámiť so schváleným znením zákona, obzvlášť v situácii, keď je tento zákon predmetom výraznej pozornosti doma i v zahraničí. Platí však moje vyjadrenie, že pokiaľ v tomto zákone nevzhliadnem rozpor s ústavou alebo zásah do slobody slova, som pripravený ho podpísať. Nebudem podliehať mediálnym tlakom ani emóciám, ktoré situácia v RTVS vyvoláva, a budem posudzovať výlučne text zákona," uviedol prezident.

Rozhlas a televízia Slovenska sa zmení na STVR. Riaditeľa má voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi ministerstva kultúry. Poradným orgánom rady má byť deväťčlenná etická komisia. Vyplýva to zo zákona o STVR, ktorý minulý týždeň schválili poslanci Národnej rady SR. Zákon má byť v prípade podpísania prezidentom SR účinný od 1. júla. Dňom účinnosti zákona má zaniknúť funkcia súčasného šéfa RTVS Ľuboša Machaja aj mandát členov súčasnej Rady RTVS.