Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Slovensko

Prezident sa k zákonom na podpis vyjadrí až po preštudovaní znenia

Na snímke prezident SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Poslanci Národnej rady SR vo štvrtok schválili lex atentát, balík zákonov predložených po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Bratislava 27. júna (TASR) - Prezident Peter Pellegrini sa k zákonom predloženým na jeho podpis vždy vyjadrí až po dôkladnom preštudovaní ich finálneho znenia. Pre TASR to uviedla prezidentova hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková v súvislosti s otázkami o podpise schváleného balíka zákonov lex atentát.

"Svoje rozhodnutie (prezident) oznámi vždy v rámci zákonnej lehoty a v prípade zákonov, ktoré vzbudili pozornosť verejnosti, je pripravený aj vysvetliť svoje rozhodnutie, prečo sa daný zákon rozhodol podpísať alebo vrátiť na prerokovanie parlamentu," doplnila hovorkyňa.

Poslanci Národnej rady SR vo štvrtok schválili lex atentát, balík zákonov predložených po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Právna úprava zavádza nové dôvody na zákaz zhromaždenia. Najvyšší ústavní činitelia budú mať na základe stanovených podmienok nárok na doživotnú rentu a právo na nehnuteľnosť. Parlament o zákone rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Opozícia lex atentát kritizovala. V legislatíve nevidí opatrenia na zlepšenie bezpečnostnej situácie. Namieta zásah do práva na zhromažďovanie či zavedenie doživotnej renty pre premiéra.